En del av en tändkulemotor.

År 1890 tog engelsmännen Herbert Akroyd Stuart och Richard Hornsby patent på en mycket speciell förbränningsmotor kallad ”Hornsby Akroyd Patent Oil Engine”. Det var föregångaren till det vi idag kallar tändkulemotor, kultändare, råoljemotor, glödtändare mm. Kärt barn har många namn – så också denna maskintyp. Dess betydelse för sjöfarten kom att bli mycket stor.


Den 16 – 17 september vill vi uppmärksamma dessa motorer under en egen helg på Galärvarvet på Djurgården. Vi vill bjuda in större och mindre fartyg som har denna motortyp men även er som har stationära motorer och kan visa upp. Vi bokar kajplats, markytor och försöker få fram vad som kan behövas för att centrala Stockholm under en helg ska fyllas av ljudet från dessa fantastiska maskiner!

 

BRA ATT VETA:

Kajplatser
Vi kan erbjuda kajplatser för större fartyg vid museifartygspiren och för mindre hyr vi platser i intilliggande Vasahamnen.

Markplatser
För stationära motorer bokar vi upp plats dels på piren och dels på området närmast.

Kostnad
Det kostar inget att delta under tändkulehelgen. Vi bjuder på kajplats (inkl el) samt platser i gästhamnen.

Anmälan
Anmälan om deltagande behöver vara oss tillhanda senast 15 augusti.

I anmälan behöver vi veta fartygsnamn, längd och bredd samt fabrikat på motor. Även om fartyget kan ta ombord besökare. Anmälan görs till benjamin.hedlund@maritima.se

Parkering
På Djurgården finns ytterst få parkeringar. Närmaste alternativ och framförallt om man har släp är utanför Sjöhistoriska museet, ca 20 min promenad från Galärvarvet.