Den först tillverkade IF-båten IF S-1 finns numer i Sjöhistoriska museets båtsamling.

Konstruktören Tord Sundén och hans två söner provseglade henne den 5 februari 1967 utanför Långedrag. "Det var en lagom bris när vi seglade förbi de snöklädda stränderna och jag var mycket nöjd med båten", berättade Tord efteråt.

IF-båten antogs 1970 som nationell entypsklass av svenska Seglarförbundet och blev snart en av landets största entypsklasser. De tillverkades på Marieholms Bruk i Småland. Dessutom har båtar tillverkats i utlandet på licens i Australien. Den 28 december 1984 såldes den sista fabriksnya båten i Sverige med nummer 3488 i seglen.

Men vår båt är ju något alldeles särskilt som nummer ett i serien. När vi fick veta att IF nr 1 var till salu tog vi kontakt med förre ägaren. Vi har i många år talat om betydelsen av att ha en IF-båt i samlingen. den har betytt så mycket för fritidsbåtslivet i Sverige.

Båten låg på Segelsällskapet Gäddviken i Svindersviken.Vi kom överens om att vänta till sjösättningen 2014 för att sedan köra över den till Galärvarvet som ett första steg. Den är nu placerad i Båthall 2 som är vårt båtmagasin. Det ligger precis vid Wasahamnen och är öppet för allmänheten under sommarsäsongen. Där kommer IF-båten alltså att kunna beskådas tills vidare. Vår dröm är att kunna visa henne riggad och utställd inne på Sjöhistoriska någon gång.

Visa mer