En örlogsman tittar upp ovan ytan.

Jag var nere vid Grand hotell i veckan och skulle hämtade det sista utrustningarna från grävningarna där. Passade då på att åka ut till Kastellholemn där min båt ligger för att kolla läget. Kunde inte ta mig ner i båten på grund av att det var så otroligt lågt vatten. Det var då jag såg att hela vraket vid södra brobänken visade upp sig i vintersolen.

Foto: Jim hansson, Sjöhistoriska

Tog några bilder och var sedan tvungen att sticka vidare. Har ju känt till vraket länge men aldrig sett det i sin helhet som nu. Tillbaka på jobbet så började jag luska lite och ville få lite mer information. Min kollega Marcus Hjulhammar hade gjort en undersökning vid kajen som vraket ligger vid i början av 2000-talet. Då påträffade man yterliggare ett vrak i själva kajen.

Foto: Marcus Hjulhammar, Sjöhistoriska. Notera fiskaren vid vraket!

Vraket kunde inte dateras men däremot pålarna som var nedslagna igenom vraket. Dessa daterades till 1639-1640. Vraket i kajen har ingått i bron som sträckte sig snett över till Skeppsholmen. Frågan är om också vraket som nu tittar fram ingått?

Så igår tog jag och min tjej en skön söndagspromenad ut till Kastellholmen. Skulle kolla till båten hette det men jag hade såklart en baktanke....

Foto: Susanna Monaxios

Fick nästan tillbaka vibbarna från tiden i gropen vid Grand hotell!

Pålarna tittar nu fram i vattnet precis vid vraket, men  inga av dessa är genomdrivna i vraket som Mracus kunde notera inne i kajen.

Foto: Jim hansson, Sjöhistoriska.

Väl ute i vraket började jag kika runt. Kunde konstatera att det är otroligt kraftigt bygt. Spanten sitter nästan dikt mot varandra.

Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska.

Utanför barbord sida hittade jag fina laskar på bordläggningsplankorna.

Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska.

Vraket är idag cirka 30 meter långt och 6,5 meter brett. Skeppets storlek har ursprungligen varit avsevärt större. Av konstruktionen att döma så är det med största sannolikhet en örlogsman. Vattnet var så pass lågt att jag även hittade kölsvinet. Det är det kraftiga timret längst ner i skeppet där masterna suttit förankrade. Jag hittade faktiskt ett grovt rektangulärt urtag för stormasten.

Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska.

Vilket örlogsskepp är det i så fall? När sjönk det? Många frågor kom upp när jag vandrade runt i vraket. Det finns en intressant uppgift som mycket väl skulle kunna stämma in på detta stora vrak. Skeppet Grå Ulven, benämns ”nedersjunken” 1670 (Hjulhammar 2010:186). Skeppet byggdes i Neustadt 1645 men erövrades från danskarna i Ebeltoftsviken 23/7 1659 (Hjulhammar 2010: 337). Pålarna inne i kajen som Marcus observerade var ju daterade till runt 1640, men en påle som påträffades i närheten av detta vrak har en datering som visar att virket är avverkat mellan åren 1649- 1659. I så fall skulle det kunna indikera att bron är byggd eller renoverad i olika skeden. Mycket talar för det är det. Med tanke på de olika dateringarna samt att det inre vraket är genompålat och det yttre inte är det. En mindre undersökning skulle kunna ge oss ledtrådar på om så är fallet. Vore superspännande att ta några dendroprover (årsringsdatering) och få en datering och förhoppningsvis också en proviniens. Är det Grå Ulven som ligger där? Om det inte skulle vara det, vilken stolt örlogsman är det i så fall?

Fick ge mig så småningom och vi började promenera in mot stan igen... Men nu var ögonen helt fokuserade på att kika ner längs kajerna och på andra sidan så såg jag det motsvarande vraket i brons sträckning fast nu på Skeppsholmen!

Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska. Här syns några spanttoppar samt ett däcksknä.

Har hört talas om att det skall finnas men aldrig sett ett spår av det. Men där låg det nu i isen. Blev bara ett par snabba bilder för nu började vi bli hungriga och min tjej hade nog fått nog av dessa "pinnar"....

Hoppas på att kunna återkomma framöver med mer information det här spännande vraket.