""
#VÅRTHAV

Följ med muminbilder genom museets utställningar. Lär dig mer om miljön i Östersjön och vad du kan göra för att skydda #vårthav.

Mumin på Sjöhistoriska 2020

2020 firar Tove Janssons muminfigurer 75 år. Parallellt med en lång rad kulturevenemang under året pågår en kampanj för att uppmärksamma tillståndet i Östersjön och hur vi kan bidra till att skydda vårt hav. På Sjöhistoriska öppnar vi den 6 mars ett familjespår där vi får följa muminbilder genom museet och lära oss mer om Östersjön, livet till sjöss och hur vi kan skydda #VÅRTHAV. Under påsklovet kommer dessutom Mumintrollet och Lilla My på besök och låter oss bland annat se några avsnitt av den helt nyproducerade serien Mumindalen.

Skydda #vårthav

För den som har läst Tove Janssons berättelser går det inte att undgå havets närvaro. Östersjön var det hav som Tove levde vid och det hav som många av oss i Norden har en stark relation till. Även om vi inte funderar över havet lika mycket som Muminpappan gör så finns havet där. På sommaren när vi vill bada eller åka båt. På vintern när vi vill ge oss ut på långfärdsskridskor. Den mat vi äter och de varor vi använder har ofta rest över havet för att nå oss. Vi behöver havet och havet behöver vår hjälp för att må bra. Östersjön är ett av de mest förorenade haven i världen. Vi måste ändra kurs nu! Tillsammans kan vi skydda det!

Följ med muminbilder genom museets utställningar. Lär dig mer om miljön i Östersjön och vad du kan göra för att skydda #vårthav.

Mumintrollen 75 år

Muminberättelserna har blivit en av Finlands största exportframgångar och har idag en global beundrarskara. Efter att den första muminberättelsen publicerades 1945 skrev och illustrerade Tove Jansson (1914-2001) ytterligare åtta romaner, fyra bilderböcker och hundratals seriestrippar om mumintrollen mellan åren 1945 och 1980. 

Delta i kampanjen #vårthav

Sjöhistoriska museet är med i välgörenhetskampanjen #vårthav, som är Moomin Characters initiativ för att förbättra tillståndet i Östersjön, ett av världens mest förorenade hav. Kampanjen verkställs tillsammans med John Nurminens Stiftelse under år 2020 för att fira att det har gått 75 år sedan Tove Jansson gav ut sin första muminberättelse. Målet för #vårthav är att öka medvetenheten om Östersjöns tillstånd och samla in en miljon euro för stiftelsens arbete för att skydda havet och dess arv.

John Nurminens Stiftelse

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar. Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen har belönats för sin kunskapsförmedling och produktion av havsrelaterad kulturinformation. I stiftelsens projekt Ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna.