Svartvit arkivbild från förra sekelskiftet. Tre barn står i en båt. Flickan som står längst fram tittar bestämt in i kameran. Hon är klädd i vita kläder, sjömanskrage och harr. Bakom henne står två pojkar i sjömanskläder och gör honör.

Vill du bli "nästan kapten" med Sjömansklubben? Här får du lära dig det mesta om livet till sjöss - samtidigt som du stiger i graderna.

Vem får vara med i klubben?

Är du mellan 5 och 12 år? Då är du välkommen att bli medlem i Sjömansklubben. En klubb för att lära mer om sjömän, båtar, sjövett och andra kunskaper till sjöss. Som medlem får du en "sjöfartsbok" – en sådan som alla sjöman har. I den får du stämplar efter att ha klarat prov och gjort aktiviteter.

Som nybliven medlem blir du jungman. Sedan stiger du i graderna till styrman och "nästan kapten".

Den riktige kaptenen är museichefen Hans-Lennart Ohlsson, som du kanske kommer att träffa då och då.

Medlemskap

Att vara medlem i Sjömansklubben kostar 95 kr. När du betalt, får du din sjöfartsbok, och sedan är det bara att sätta i gång! Som du säkert vet är det fri entré för alla på Sjöhistoriska museet, så du och din familj kan komma hur många gånger som helst. När du går på Vasamuseet och Marinmuseum i Karlskrona för att göra ditt prov, får du ta med dig en anhörig gratis.