En liten broderad kudde med nålar i.

I helgen 11-12 november öppnar vår nya broderiutställning "Den blå tråden".  Därför har vi broderitema i Skaparverkstaden, för den som vill prova på att göra ett enklare broderi i t ex korsstygn.

Men det går naturligtvis bra att skapa båtar eller vackra masker eller nästan vad som helst... som alltid i vår skaparverkstad.


Vad är broderi?

"Broderi" eller "att brodera" är samma sak som att sy med nål och tråd i ett tyg.

Det är inte samma sak som att sy kläder eller tillverka en sak av tyg, genom att sy ihop tyg med tyg. Det är att bara "sy".

Det går att göra fina trådbroderier, men att brodera kan också vara att sy fast saker på tyget, som glänsande paljetter, vackra pärlor eller något annat man tycker är snyggt. Att tyget ska bli snyggt är nästan alltid poängen med broderi. Fast det kan ju också vara för att det ska se roligt ut, förstås, eller av någon annan bra anledning. Det får man bestämma själv.

Sen ska jag berätta att det faktiskt finns ett sorts broderi till, nämligen spetsbroderi. Till det används inte ens tyg, utan bara nål och tråd. Men det är så svårt, så det hoppar vi över denna gång!