Plåtar ritas vid Helsingborgs Varfs AB. Okönd fotograf.

KVÄLLSFÖREDRAG: ”Modern skeppsbyggnadsteknik”
Ons 19/10, kl 18.00 | Föredragshållare: Anders Ulfvarson


Vill vi datera tillkomsten av ”modern” skeppsbyggnad blir övergången från träfartyg till järnfartyg en självklar milstolpe. Föredraget uppehåller sig kortvarigt vid den historiska brytpunkten, som anses bero på brittiska flottans brist byggmaterialet trä och samtidig god tillgång på järn i början av 1800-talet. Många händelser har därefter präglat utvecklingen: tillkomsten ångmaskinen och svetstekniken, som ersatte mödosam nitning samt oceanografi med god kunskap om vågor och gensvar. Snabb storlekstillväxt och automatisering av produktion har präglat utvecklingen. Datorisering har givit skeppsbyggnadsingenjörerna stor frihet att i förväg bedöma tämligen exotiska konstruktioner. Föredraget ger inblick i modern fartygskonstruktion – design likväl som byggande.

 

Anders Ulfvarson, professor i Marin konstruktionsteknik vid Chalmers 1983 – 2006. Föredraget utgår från det material som användes i den årliga introduktionsföreläsningen för teknologer inom skeppsbyggnadsteknik.

----------------------------------------------

Föredraget kommer att hållas inför publik, men även livesändas

Boka biljett till föredraget

Det finns ett begränsat antal platser till kvällsföredraget. För att garanteras plats krävs biljett som kan bokas kostnadsfritt online, via länken nedan. Biljetter släpps 13 september kl 10.00.

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där. Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Sjöhistoriska museets biljettsystem.

Kontaktuppgifter till museet:

 

Se livesändningen av föredraget

Föredraget kommer även att livesändas via Sjöhistoriskas Facebook och därefter publiceras på Sjöhistoriskas andra kanaler. Du kan se det även om du inte har eget Facebook.

För dig som är medlem i Facebook, och/eller van att hitta på Facebook: 
Gå direkt till museets Facebook-sida

För dig som är nybörjare på Facebook har vi tagit fram några goda råd:
Jag vill se föredraget, men hur gör jag?

Tänk på att programmet kan ändras med kort framförhållning. Återkom gärna för att uppdatera dig om den senaste informationen.