En dam tar en smörgås ur en automat på Stockholms Central 1957.

AB TRAFIKRESTAURANGER 1939 -2000
- en kavalkad av innovationer och utskällningar

20/3 18.00 Mårten Dunér är gästföreläsare från Järnvägsmuseet

Trafikrestauranger, TR, var dotterbolag till SJ och ofta utskällt och hånat av press och allmänhet. Vad många inte kände till var att man inom företaget arbetade hårt för att visa framfötterna för sin ägare. Säg ”TR” till någon idag och du får svaret ”plastmacka”. Men det finns mycket roligt och bitvis fascinerande att berätta om vad detta statliga restaurangbolag sysslade med bakom kulisserna under sina 61 år i tågresenärernas tjänst.

Mårten Dunér har ägnat drygt 30 år att arbeta inom TR på flera olika avdelningar. När TR såldes 2000 och hamnade i engelska ägarhänder, fortsatte han med mat och dryck inom SJ. Moderbolaget hade nämligen bestämt sig för att sköta all restaurangverksamhet ombord i egen regim, vilket visade sig vara svårare än man trott. Därför rekryterades drygt 10 f d TR-medarbetare för att hjälpa till.

 

Under våren gästas museet av två föredragshållare från Järnvägsmuseet i Gävle.