Varvsbild från Karlskrona, sannolikt hösten 1782. Konstnär Christ Gosselman. Sjöhistoriska museet, O 11254.

KVÄLLSFÖREDRAG: ”Fredrik af Chapman och svensk skeppsbyggnad”
Ons 21/9, kl 18.00 | Föredragshållare: Anders Ulfvarson


Globaliseringen är kopplad till världshandel och sjöfart. Henrik Sjöfararen, Fredrik af Chapman och Alexander Keiller placeras i ett sammanhang i beskrivningen av en europeisk och inte minst svensk storhetstid inom sjöfart och skeppsbyggnad.

Det går att spåra grundläggande konstruktionsidéer från 1400-talets Caraveller till Ostindiefararnas skrovtekniska utformning, som på 1700-talet fulländades av Fredrik af Chapman vid Karlskronavarvet. Vid senare övergång till järnfartyg återfinner vi funktion och benämningar i många konstruktionselement.

 

Anders Ulfvarson, professor i Marin konstruktionsteknik vid Chalmers 1983 – 2006. Föredraget utgår från det material som användes i den årliga introduktionsföreläsningen för teknologer inom skeppsbyggnadsteknik.

----------------------------------------------

Föredraget kommer att hållas inför publik, men även livesändas

Boka biljett till föredraget

Det finns ett begränsat antal platser till kvällsföredraget. För att garanteras plats krävs biljett som kan bokas kostnadsfritt online, via länken nedan. Biljetter släpps 23 augusti kl 10.00.

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där. Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Sjöhistoriska museets biljettsystem.

Kontaktuppgifter till museet:

 

Se livesändningen av föredraget

Föredraget kommer även att livesändas via Sjöhistoriskas Facebook och därefter publiceras på Sjöhistoriskas andra kanaler. Du kan se det även om du inte har eget Facebook.

För dig som är medlem i Facebook, och/eller van att hitta på Facebook: 
Gå direkt till museets Facebook-sida

För dig som är nybörjare på Facebook har vi tagit fram några goda råd:
Jag vill se föredraget, men hur gör jag?

Tänk på att programmet kan ändras med kort framförhållning. Återkom gärna för att uppdatera dig om den senaste informationen.