Till vänster: Segelbåten Ranger i Antigua Classic Yacht Regatta, 13 april 2005. Till höger: INEOS Team UK tävlar ombord på en AC75 i Prada Cup i Round Robins serie, 23 januari 2021.
Fördjupning
Föredrag

KVÄLLSFÖREDRAG: ”Från slanka skönheter till flygande monster – segelbåtarnas utveckling under efterkrigstiden”
Tis 9/11, kl 18.00 | Föredragshållare: Lars Larsson

 

Segelbåtarnas utveckling de senaste 75 åren har varit dramatisk. Före kriget var de snabbaste båtarna långa och smala med stora djupa kölar. Farten begränsades av vattenlinjelängden. Idag flyger de mest extrema båtarna utan köl på bärplan i farter kring tre gånger vindhastigheten. Föredraget beskriver olika steg i utvecklingen och förklarar fysiken bakom den spektakulära förändringen.

 

Professor Emeritus Lars Larsson, Chalmers. En av författarna till boken ”Principles of Yacht Design” och konsult i fem America’s Cup-projekt.

----------------------------------------------

Föredraget kommer att hållas inför publik, men även livesändas

Boka biljett till föredraget

Det finns ett begränsat antal platser till kvällsföredraget. För att garanteras plats krävs biljett som kan bokas kostnadsfritt online, via länken nedan. Biljetter släpps 9 oktober kl 10.00.

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där. Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Sjöhistoriska museets biljettsystem.

Kontaktuppgifter till museet:

 

Se livesändningen av föredraget

Föredraget kommer även att livesändas via Sjöhistoriskas Facebook och därefter publiceras på Sjöhistoriskas andra kanaler. Du kan se det även om du inte har eget Facebook.

För dig som är medlem i Facebook, och/eller van att hitta på Facebook: 
Gå direkt till museets Facebook-sida

För dig som är nybörjare på Facebook har vi tagit fram några goda råd:
Jag vill se föredraget, men hur gör jag?

Tänk på att programmet kan ändras med kort framförhållning. Återkom gärna för att uppdatera dig om den senaste informationen.