Elias Martin, "Dockan på Sveaborg", Nationalmuseum (Fotograf: Etic Cornelius, public domain).
Fördjupning
Föredrag

LUNCHFÖREDRAG: ”Chapman på Sveaborg och den moderna kanonslupen Diana”
Ons 15/9, kl 11.30 | Föredragshållare: Carita Wilenius-Rantala


I början av 1760-talet fick skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman (1721-1808) fria tyglar att utveckla nya fartygstyper till skärgårdsflottan. 1762-64 fokuserade han sitt arbete på fästningen Sveaborg, där han ledde färdigställandet av skeppsdockan och inledde byggnationen av skärgårdsfregatter och kanonbarkasser. Konsthistorikern Carita Wilenius-Rantala berättar om Chapman på Sveaborg och om kanonslupen Diana som byggdes i fästningens skeppsdocka 2010-2014 - på grundval av Chapmans ritningar.

Carita Wilenius-Rantala är utvecklingschef för Samfundet Ehrensvärd på Sveaborg och omvandlar historisk fakta till erfarenheter i sitt museipedagogiska arbete.

----------------------------------------------

Föredraget kommer att hållas inför publik, men även livesändas

Boka biljett till föredraget

Det finns ett begränsat antal platser till lunchföredraget. För att garanteras plats krävs biljett som kan bokas kostnadsfritt online, via länken nedan. Biljetter släpps 23 augusti kl 10.00.

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där. Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Sjöhistoriska museets biljettsystem.

Kontaktuppgifter till museet:

 

Se livesändningen av föredraget

Föredraget kommer även att livesändas via Sjöhistoriskas Facebook och därefter publiceras på Sjöhistoriskas andra kanaler. Du kan se det även om du inte har eget Facebook.

För dig som är medlem i Facebook, och/eller van att hitta på Facebook: 
Gå direkt till museets Facebook-sida

För dig som är nybörjare på Facebook har vi tagit fram några goda råd:
Jag vill se föredraget, men hur gör jag?

Tänk på att programmet kan ändras med kort framförhållning. Återkom gärna för att uppdatera dig om den senaste informationen.