Många båtar har satt spår i historien, båtar som det lagts ner själ och hjärta i att bevara. Andra äras genom byggandet av en replik. Hur mycket av ett original kan ersättas för att det fortfarande ska få räknas som original? Hur noga ska man vara när man bygger en replik? Ska det göras med samma teknik som originalet eller kan man använda moderna byggtekniker och modernare utrustning?
Vi tar upp dessa frågor och många fler i en samtalspanel ledd av Sjöhistoriskas Hans-Lennart Ohlsson.
Panelen består av:
Lotta Hertzberg är ordförande i Göta segelsällskap och sedan 2004 ägare av Olle Enderlein ritade Kustkryssaren Ballerina från 1952. Lotta är utbildad på Skeppsholmens folkhögskola inom båtbyggeri (2000-2002) men är främst intresserad av att medverka till att främja ett båtliv för alla och i det kunna värna om att utrymme finns för att vårda och segla klassiska båtar.
Karolina Matts, intendent på Sjöhistoriska museet, arbetar bland annat med k-märkning av fartyg och fördelning av fartygsstöd. Tidigare byggnadsantikvarie med inriktning på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Andreas Milde driver Stockholmsbåtsnickeri och har jobbat heltid med våra klassiska träbåtar sen tidigt 90-tal. Han är även medförfattare till boken Svenska träbåtar, Bonniers, 2004. Han seglar privat skärgårdskryssare och äger idag A22 Titti byggd 1962. Han har också byggt en kopia på Plymeacern Krull ritad av Carl Plym 1925.
Thomas Larsson har arbetat med renovering av träbåtar sedan mitten på 1970-talet. De senaste 20 åren i Yachtsnickeriet. Han har skrivit Stora Boken om Träbåtsrenovering, som också finns i Engelsk och Tysk utgåva. Thomas har renoverat båtar åt Sjöhistoriska museet.
Han involveras ofta inför val om vad som känns viktigt att spara, och vilka metoder som ska användas.
Anders Værnéus driver idag AB Sjöexpress med inriktning på att underhålla den svenska snabbgående träbåtsflottan. Han har sedan 35 år tillbaka dokumenterat, skrivit och marknadsfört den klassiska motorbåtens historia och proveniens. Han äger idag bland annat sin släkts racerbåt Solavæ från 1921 i ett orört originalskick.
Janne Pettersson bor utanför Uppsala. Under åren har sex segelbåtar i trä renoverats och seglats. I dag förvaltas två båtar, Skärgårds-55:an Ruio byggd 1914 och A22:an Brittsol från 1936. Förutom segling har båtintresset inneburit skrivandet av ett antal artiklar om äldre båtar och boken Segelsport i Brytningstid samt styrelseuppdrag i ett antal föreningar och stiftelser.
Panelsamtalet går att se både på plats och digitalt.
Biljetter släpps 5 april kl. 10.00 och bokas här: https://www.nortic.se/tickets/event/46284
För att följa panelsamtalet digitalt: https://www.facebook.com/Sjohistoriska