Över 1000 gårdar brändes i Stockholms skärgård 1719 när den ryska flottan angrep en oskyddad skärgårdsbefolkning. Byn brinner – Pozar wsi, oljemålning från 1862 av Franciszek Kostrzewski. Museum Narodowe w Warszawie.
Lyssna
Fördjupning
Föredrag

Tis 12/11 kl 18 | Kvällsföredrag: "Sommaren när skärgården brann" | Föredragshållare: Gunnar Lind


I sommar har det gått 300 år sedan den ryska flottan anföll Stockholms skärgård med 200 fartyg och 20 000 soldater.

Närmare tusen gårdar och hem brändes ner till grunden. Många skärgårdsbor blev tillfångatagna, misshandlade, torterade och våldtagna. Upp emot 10 000 blev hemlösa och utblottade. Samtidigt som huvudstaden och det svenska försvaret såg på.

Inför 300-årsminnet har Gunnar Lind gett ut boken Brända hemman i Roslagen som ger hela berättelsen. Kom på föredraget och hör honom berätta vad som hände, ö för ö, gård för gård. Brända hemman är en uppslagsbok om när skärgården brändes. Men lika mycket en skildring av livet i skärgården förr och vad som har format den skärgård vi har idag. 

 

Gunnar Lind, bosatt i Gustavsberg, har under många år samlat material till boken, besökt öarna, tagit del av arkivens uppteckningar och handlingar liksom all den litteratur som finns, samtalat med äldre skärgårdsbor. Han arbetar vidare med en andra volym av "Brända hemman".

------------------------------------------------------

Det är begränsat antal platser till kvällsföredragen och föranmälan krävs. OBS! Föranmälan öppnas en månad innan föredraget sker.