RMS Titanic är ett av världens mest kända fartyg. Titanic sjönk för 111 år sedan i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Efter olyckan började historier berättas om varför fartyget sjönk och mängder av böcker och filmer har gjorts om Titanic. 

 

1985 hittades fartyget på nästan 4000 meters djup. Forskare har gått ner med specialbyggda undervattensfarkoster för att titta och plocka upp föremål. Vill ni veta mer, välkomna till oss på påsklovet. Det blir aktiviteter som visningar, skaparverkstad och tävlingen Kistjakten.

Och hur många fick egentligen plats på dörren i Titanic? Testa själv på Sjöhistoriska!

Familjevisning om Titanic

10 april är det 111 år sen Titanic lämnade Southampton för att efter bara några dagar, 15 april, sjunka i Atlanten efter en kollision med ett isberg en stilla natt. Under påsklovet berättar vi mer om Titanic, om vad som är sanning och vad som är myt. Följ med på en spännande familjevisning som riktar sig till barn från 6 år och uppåt.
Visningen ges dagligen från 7 april – 16 april kl. 11.00, 12.00, 14.00 och 15.00. Visningen ingår i entrépriset och separata biljetter till visningen hämtas i museets entré.

 

Träffa en Titanicexpert i Hörsalen

Den 10 april gästas vi av en av världens främsta Titanicexperter, Claes-Göran Wetterholm. Han kommer finnas på plats i Hörsalen kl. 14-16 för att svara på frågor och berätta det du vill veta om Titanic. Han har själv varit med vid ytan under flera av de dykningar som har gjorts på vraket. Claes-Göran Wetterholm är författare och fartygshistoriker och har skrivit ett femtontal böcker, åtta av dessa handlar om Titanic, historiens mest kända fartyg.

 

Titanic Quiz

På dagen 111 år sedan Titanic lämnade Southampton leder Titanicexpert Claes-Göran Wetterholm ett Titanic Quiz på Sjöhistoriska museet. Var med och tävla om prestige och fina priser. Varmt välkomna att anmäla ert lag till evenemang.sm@smtm.se. Ett lag ska bestå av 4-6 deltagare. Quizet vänder sig framför allt till vuxna men unga ”Titanicexperter” är också välkomna i vuxens sällskap. Lägre åldersgräns är 7 år.
När: 10 april kl. 18-21
Var: Sjöhistoriska Café & Bar

 

Föredrag: ”Svenskarna på Titanic”

Föredragshållare: Claes-Göran Wetterholm
Kl. 18.00 i hörsalen på Sjöhistoriska
Föredraget ”Svenskarna på Titanic” handlar om de 123 svenskar och svensk-amerikaner ombord, varifrån de kom, vart de var på väg och vad som hände när Titanic gick under. Claes-Göran Wetterholm har forskat i över fyrtio år om bland annat svenskarnas öde men även om Titanics historia, hennes korta liv och varför hon idag har blivit det mest omskrivna fartyget i historien. Föredraget vänder sig framför allt till en vuxen publik men barn som har intresse är också välkomna. Länk till biljettbokning:

https://nortic.se/tickets/event/45864

 

Shuffleboard

På många av de stora lyxkryssarna under den här tiden erbjöds olika aktiviteter ombord. En sådan aktivitet kunde vara shuffleboard, som spelades på fartygens däck. Under påsklovet går det att prova på shuffleboard i vår hörsal. Shuffleboarden håller öppet från 11.00 - 15-30 varje dag på påsklovet förutom måndag 10 april då Shuffleboarden är stängd. 

 

Kistjakt

Testa dina egna Titanickunskaper i familjetävlingen kistjakten, en tipspromenad i kistform. Priser lottas ut till 10 vinnare med rätt svar.

 

Skaparverkstaden Ruskpricken

I Ruskpricken får vuxna och barn tillsammans skapa egna alster utifrån Sjöhistoriskas olika teman.

 

Köp biljett i museets entré till en av Ruskprickens pass-tider.
50:-/barn (medföljande vuxen "ingår" i priset.)

Pass-tiderna i Skaparverkstaden på helger och lov är följande:
10:15-11:30
11:45-13:00
(lunchstängt)
13:45-15:00
15:15-16:30