Folklore om sjöjungfrur har funnits världen över, i alla tider. De första myterna kan härledas ända tillbaka till civilisationens födelse i Mesopotamien. Men hur pass trevliga är sjöjungfrur egentligen? Inte särskilt, om man får tro folksägnerna.

Under påsklovet 2024 får ni chansen att dyka in i sjöjungfrurnas värld på Sjöhistoriska. Vi erbjuder aktiviteter som familjevisningar, tävlingen Kistjakten, Skaparverkstad och sagostund.

 

Träffa sjöjungfrun Athiraa of Sweden

Sjöhistoriska får under påskafton och påskdagen besök av en livs levande sjöjungfru! 

Mermaid Athiraa of Sweden, även känd som Linda Ågren, är författare, konstnär och sjöjungfru. Sedan 2012 har Linda Ågren spridit magi som sjöjungfru. Hon har simmat i hav, pooler och akvarium världen över, såsom Sea Life i Manchester och Den Blå Planet i Danmark. 2017 representerade hon Sverige i tävlingen Miss Mermaid International i Egypten som Sveriges första representant.

Athiraa kommer att vara på Sjöhistoriska den 30/3 och 31/3 för att sprida sjöjungfrumagi och signera böcker. 

 

Dramatiserad familjevisning

På 1700-talet rapporterades det att en sjöjungfru skådats utanför den danska kusten. Kan det verkligen stämma? En kapten på Sjöhistoriska har hört talas om ryktet, och vill ge sig ut på en expedition för att leta efter sjöjungfrun. Men en expedition kräver besättning, och därför behöver kaptenen er hjälp att hitta sjöjungfrun! Följ med på vår dramatiserade familjevisning och lär er allt ni behöver veta om sjöjungfrur.

Kl. 11:00 12:00, 14:00 och 15:00 alla lovdagar

Visningen passar barn från 6 år och uppåt. För att vara med på familjevisningen krävs separat biljett. Biljetterna är gratis och hämtas i entrén vid ankomst, först till kvarn gäller.

 

Sagostund

Vi högläser barnböcker om sjöjungfrur. Passar barn i åldrarna 3-5 år.

Kl. 10:30, 13:30 alla lovdagar

För att vara med sagostunden krävs separat biljett. Biljetterna är gratis och hämtas i entrén vid ankomst, först till kvarn gäller.

 

Kistjakt

Delta i vår spännande kistjakt, en rolig tipspromenad i form av skattkistor, och tävla om fina priser. Passar sjöjungfruentusiaster i alla åldrar.

 

Skaparverkstad 

I skaparverkstadens kreativa och lugna rum får vuxna och barn tillsammans skapa egna sjöjungfrualster. Materialkostnad per barn är 50 kr och betalas i museets huvudentré. Biljetter köps till specifika passtider:

10:15-11:30
11:45-13:00
(lunchstängt)
13:45-15:00
15:15-16:30

Åldersgräns ca. 4 år med medföljande vuxen. Medföljande vuxna ansvarar själva för sina barn.

 

Skolor och fritids 

Skolor och fritids är välkomna att besöka museet på egen hand under påsklovet. Ibland finns även viss möjlighet att följa med på familjevisning och sagostund, i mån av plats. Förbokning via mail krävs: https://www.sjohistoriska.se/skola/bokning-kontakt