Modellbyggarna Jan Claesson och Stefan Bruhn. Foto: Anneli Karlsson, SMTM

Kom och träffa Sjöhistoriskas professionella modellbyggare och deras kollegor i olika föreningar. I skaparverkstaden Ruskpricken kan du bygga båtar i papper och andra material.


Nu är det dags för Modellbyggardagar

Under modellbyggardagarna kan du träffa på båtmodellkonstruktörer av alla slag. Här visas både färdiga eller halvfärdiga modeller upp, och många bygger inför publik. Det spelar ingen roll om du har byggt modeller i åratal eller just har börjat. Har du ett intresse för modeller kan du träffa likasinnade, utbyta åsikter och teknik och ta del av museets resurser. Nya modellbyggare kan få information om hantverkets alla moment.

Vårt arkiv, fotoarkiv och bibliotek är också öppet under helgen om man är nyfiken på det. Även aktiviteterna för barnfamiljer kommer att inriktas mot modellbyggeri. Vår skaparverkstad Ruskpricken håller öppet, så att barnen kan göra sina egna fartygsmodeller, när de fått inspiration av att se modellbyggarna i Minneshallen.

Nytt för i år är att vi denna gång särskilt uppmärksammar vår egen modellbyggarverkstad. Passa på att se historiska bilder från våra arkiv som skildrar över 80 år av Sjöhistoriskas unika modellbyggartradition.

Sjöhistoriska museets modellbyggare.

Modellbyggarna (fr. v.) Oscar Blixth, Oscar Wahlström och Sture Sandmark
reparerar en modell av jagaren HMS Wale i Sjöhistoriska museets modellverkstad.
Foto: Claes Claesson, december 1943.