katt
Galärvarvet

Lör 28/9 2019 kl 11-18 | Skeppskattensdagens dag 2019

För andra året i rad arrangerar vi Skeppskattens dag - en tävling där vi utser det finaste fotot på din/dina vana båtfarande katt/katter. Alla bilder visas i en digital fotoutställning här på hemsidan under hela september och ombord på Isbrytaren Sankt Erik, Galärvarvet.

Skicka in ditt finaste foto på din skeppskatt till oss. Fotot ställs ut på isbrytaren Sankt Erik och publiken får rösta fram vinnaren av Skeppskatten 2019. Priset delas ut lördagen 28 september kl 15.00. Vi ses ombord!


Förr var det vanligt med skeppskatter ombord på såväl örlogsfartyg som på civila fartyg. De ansågs bringa tur med sig för sina skepp men gjorde även stor praktisk nytta eftersom de ansågs höja moralen hos besättningen och dessutom skyddade provianten från möss och råttor. Skeppskatterna ansågs även kunna förutse olyckor!

Tyvärr har striktare regler om karantän och hygien medfört att skeppskatterna inte är lika vanligt förekommande längre. Även om minnen av den svunna tidens skeppskatter lever kvar vill vi dra vårt strå till stacken för stärka skeppskattens ställning. Vi uppmärksammar därför detta med Skeppskattens dag och utlyser en liten tävling för att utse årets Skeppskatt.

PRAKTISK INFO

SISTA DAGEN ATT SKICKA IN TÄVLINGSBIDRAG
Söndagen 18 augusti till: skeppskatten@smtm.se.

VAD GÄLLER?
Varje fotograf får delta med ett bidrag.

Vi ser gärna att du skickar in namn på katten/katterna och en liten text om fotot, t.ex. ett fint båtminne kopplat till fotot, var det är taget, m.m.

NÄR SKER RÖSTNINGEN?
Sista chansen att rösta är ombord på isbrytaren Sankt Erik lördagen 29 september.

För den som inte kan komma till Galärvarvet går det bra att skicka in sin röst via mail senast fredag 27 september kl 23.59.

VINNAREN KORAS
Lördag 29 september kl. 15.00 koras vinnaren på isbrytaren Sankt Erik, på Galärvarvet.


KURIOSA

VISSTE DU ATT…

… skeppskatter inte är en egen ras. Skeppskatt är en folklig benämning på katter med en missbildning som kallas för polydaktyli som innebär att de har fler tår än de normala 18 stycken, 5 på varje framtass och 4 på baktassarna.

… det enligt Guiness rekordbok är katten Tiger från Kanada med sina 27 tår som har rekordet för katt med flest tår.

… den amerikanska författaren Ernest Hemingway födde upp en kattkoloni med polydaktyli i sitt hem i Key West?

… det också finns museikatter. I S:t Petersburg, Ryssland bor ett gäng katter som kallas för ”the Hermitage cats” på Hermitage Museum. Maj 2013 var det 74 stycken som bodde i museets källare.