Grattis till vinnarna i Höstlovet kistjakt!

Här är de som svarade rätt på frågorna i höstlovets kistjakt - och som dessutom vann utlottningen av 10 fina priser:

 

Agnes & Linnea, 2 och 6 år, Vällingby

Adam, 3 år, Stockholm

Wilma, 6 år, Järfälla

Ellen, 6 år, Täby

Felicia, 7 år, Åkersberga

Arvid , 8 år, Örkeljunga

Lily, 9 år, Karlstad

Erik, 9 år, Rönninge

Emma, 26 år, Saltsjö-Boo

Alla tio får en bok och ytterligare en sak, men exakt vad det blir för bok - och vilken sak - beror på hur gammal vinnaren är. Vinnarna kommer att få sitt pris hemsänt via posten. 

 

VILKA VAR DE RÄTTA SVAREN PÅ FRÅGORNA DÅ? 

Svaret på fråga 1:
ORKANEN är den allra starkaste typen av vind, starkare än storm. Styv kuling är när det blåser ganska mycket, men inte så mycket som när det är storm eller orkan. En bris är bara en liten svag vind, som man knappt märker.

Svaret på fråga 2:
JOAKIM VON ANKA i Kalle Anka har sparat den första enkrona han någonsin tjänade och har den som lyckopeng. Han kallar den för ”TURKRONAN”.

Svaret på fråga 3:
Den som skyddar gården är GÅRDSTOMTEN. En myling är en slags barnspöke och skogsrået bryr sig bara om naturen. Hon är dessutom ofta farlig för människor.

Svaret på fråga 4:
MAN BRUKADE LASTA DJUR I TRÄLÅDOR PÅ GAMLA BÅTAR, och trälådor flyter ju. Det påstås att det är därför man tatuerar en gris och en tupp på vardera foten för att slippa drunkna (men det vore smartare att lära sig simma).

Svaret på fråga 5:
ALBATROSSEN är världens största fågel, mellan vingarna. En albatross kan bli 3,7 meter från vinge till vinge. Strutsen är förstås större till kroppen, men den har pyttesmå vingar. Du kan se en uppstoppad albatross i vår utställning Shipping & Shopping. Den är stor, men de största albatrossarna kan bli dubbelt så stora.

Svaret på fråga 6:
En klöver har normalt TRE BLAD. Man brukar t o m prata om en ”treklöver” Svenska Scoutrörelsens emblem består  t ex av en fransk lilja och en treklöver.