""

Grattis till vinnarna i höstens kistjakt! Alla hade svarat rätt och valdes dessutom ut i vår utlottning. Vinnarna har fått ett pris hemskickat med posten. 


Freja 7 år, Johanneshov

Elsa 6 år, Sandviken

Clinton 8 år, Stockholm

Elin 4 år, Södertälje

Oscar 9 år, Stockholm

Astrid 10 år, Sälen

Ylva 6 år, Stockholm

Chanelle 7 år, Spånga

Barnen i familjen Bostedt-Oskarsson 6, 9, 2 och 11 år, Malmö

 

Vi hade dessutom en liten dragning för de barn som gick kistjakten veckorna efter höstlovet. Där vann: 

Frida och Dante 8 och 10 år, Stockholm.

 

OCH HÄR ÄR DE RÄTTA SVAREN

Fråga 1: Kronkompass eller skvallerkompass, som den också kallades, hängde över sängen så att personen som låg i sängen kunde följa åt vilket håll båten färdades. Vem hade en sådan kompass ovanför sin säng?
Rätt svar: X Kaptenen

Fråga 2: Förtoning kallas de bilder sjömännen ritade av hur kusten såg ut när man närmar sig från havet. Vad kan man rita med?
Rätt svar: 2 Penna och papper

Fråga 3: För att lättare kunna navigera över haven ritade man ut ett tänkt rutnät på kartan. Ränderna mellan nord- och sydpolen kallas för longitud. Alla linjer är numrerade och i dag börjar man räkna från Greenwich i London som har nummer noll. Vilket år kom man överens om att börja räkna från London?
Rätt svar: X År 1884

Fråga 4: Vad betyder N på kompassen?
Rätt svar: 2 Norr

Fråga 5: Att navigera utifrån stjärnorna har sjömän gjort i alla tider. Polstjärnan är en klart lysande stjärna som det är bra att utgå ifrån då. Polstjärnan kallades i äldre tider för något annat, vad?
Rätt svar: X Nordstjärnan

Fråga 6: Åt vilket väderstreck pekar alltid kompassnålen?
Rätt svar: 1 Norr

Fråga 7: Under 1970-talet kom forskare på att de kunde skicka upp apparater i rymden. Apparaterna skickar signaler till jorden och talar om var saker t ex ett fartygs är just nu. Sedan 1990 talet kan alla använda det här systemet som kallas GPS. T ex i sina mobiltelefoner. Vad heter apparaterna som skickas upp i rymden?
Rätt svar: 2 Satelliter

Fråga 8: Sextant heter ett instrument som i äldre tider användes för att navigera på haven. Den mäter solens eller andra himlakroppars höjd över horisonten. Vid vilket klockslag står solen som högst på himlen?
Rätt svar: 1 Klockan 12