SKRM
Byggd 1962, Skredsvik 
Material: Ek och furu på kravel 
Längd: 24.68
Bredd:6.46
Djup: 2.79
Brt: 99 
Fiskefartyg 
Hemmahamn: Träslövsläge, Hallands län

Fiskefartyget Nordvåg byggdes 1962 i Skredsvik (Uddevalla kommun). Det är ett traditionellt fiskefartyg – som fortfarande används i yrkesmässigt fiske. Med tanke på förändringarna av fisket senaste åren – där man gått mot allt större och färre fartyg och där samtidigt EU:s fiskepolitik aktivt verkat för upphuggning av träfiskefartyg, har dessa blivit allt ovanligare.

Skrovet på Nordvåg är byggt i trä – medan styrhytten byggts i aluminium. Nordvåg är av den sista generationen fiskefartyg som byggdes i trä. Fartyget har därför idag blivit tämligen unik som ett av de större kvarvarande träfiskefartygen i bruk.

Fartyget har varit hemmahörande på Donsö i Göteborgs skärgård och finns idag i Träslövsläge söder om Varberg. Ägaren av Nordvåg planerar att fortsätta fiska och samtidigt hålla fartyget tillgängligt för besökare för att visa villkoren för livet och arbetet ombord.

Man betonar betydelsen av att kunna visa helheten med fartyg och kopplingen till den lokala hamnmiljön i Träslövsläge. I en fiskebod visas redskap, modeller, bildspel och hantverk som berättar om fiskenäringen.