Båtmässan Allt för sjön stängd från och med 12 mars.
I enlighet med nya nationella riktlinjer stänger tyvärr Stockholmsmässan ned Allt för sjön 2020. Detta mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att begränsa större folksamlingar i syfte att minska risken för spridning av COVID-19. 

Den 7 -11 mars bjöd vi på guldkorn ur båtsamlingen i form av bland annat båtkonstruktören Tore Holms jolle, Anders Zorns jolle och en jolle från Segebaden-Berg. 

Lycklig den som har en jolle

Jollen är en liten båt med många användningsområden emellan nytta och nöje. Den tar sin kapten från ankarliggaren till stranden. Den är en skeppsbåt som kan rädda liv. Den är en prydnad på salongsbåtens tak och ett måste i barnfamiljen. En välskött jolle väcker dessutom alltid beundran i hamnen.

Från jollen utforskas vikar, grynnor och stränder. Med jollen kan du komma riktigt nära. Och hur många, barn som vuxna, har inte upplevt den bubblande glädjen i att få sitta på släp i jollen och ensam njuta av båtfärden? Jollen låter oss uppleva det lilla båtlivet, vid sidan av det stora.

Jollar kan tillverkas i trä, plast, aluminium, gummi. Vackrast är en jolle i trä, välputsad och glänsande som ett smycke till sitt moderskepp.

Jollen efter båten lever sitt alldeles egna liv och kan vara ganska besvärlig. När båten stannar fortsätter jollen framåt och trasslar bland tampar och linor. Saknas fender sätter den också gärna ett märke i fribordet.

Jollar pryder inte sällan båtbutikernas skyltfönster men kan också, i värsta fall, missbrukas som ölkylar. En fin jolle är som ett smycke och ska behandlas med respekt. Har du lyckan att äga en bör den vårdas ömt.

Kul för barnen på Allt för sjön

Båtmässan satsar i år på massor av spännande och lärorika aktiviteter för barn. Vi finns med och lär ut knopar och läser sagor. Missa inte att lära mer om hur vi kan ta hand om Östersjön, tillsammans med Mumintrollen. #Vårthav

K-märkning av fritidsbåtar

Passa på att prata med oss om våra samlingar och våra verksamheter för att bevara och hålla kulturarvet flytande. Kanske har du en fritidsbåt som skulle kunna k-märkas?

Visa mer

Expertens bästa tips

Båtrenoverare Niclas Skärlund ger sina 5 bästa tips för dig som funderar på att köpa en äldre båt.