Kalendarium med evenemang för medlemmar i Sjöhistoriskas Vänner. För att boka plats på vänföreningens program krävs det att du är medlem i Sjöhistoriskas Vänner, det blir du enkelt här: Bli medlem
Här hittar du Sjöhistoriskas Vänners höstprogram 2025. Välkommen!
Heldagsutflykt till Muskö örlogsbas - fokus på kungliga Vasaorden och Estonias bogvisir, katastrofen och vad vi lärt oss
20 september, ca 09:00 -16:30.
Välkommen att delta i Vänföreningens heldagsutflykt till Muskö örlogsbas i Haninge kommun med föredrag om Marinen idag och om Marinstabens etablering på ön. Berättar gör kommendörkaptenen och vänföreningens styrelsemedlem Anders Hörnfeldt. På Musköbasen finns också den kungliga slupen Vasaorden, ursprungligen ritad av Fredrik Henrik af Chapman. Vi besöker salsslupen och får höra dess historia och om hur hon bevaras för framtiden. Ett annat historiskt föremål på örlogsbasen är MS Estonias 64 ton tunga bogvisir. Hans-Lennart Ohlsson, vd för Strömsholms kanal och tidigare chef för Sjöhistoriska museet berättar om denna enda fysiska del av fartyget som finns kvar och varför visiret har sparats. Visiret minner inte bara om en fartygskatastrof utan ställer också frågor. Vår tredje talare forskaren och författaren Claes-Göran Wetterholm berättar om Estoniakatastrofen och reflekterar kring vad vi lärt oss av den. Lunch intas på militärrestaurang Skeppet. Var och en betalar sin lunch på plats. Bussen avgår från Cityterminalen 09:00 och vi är åter i Stockholm ca 16:30.
OBS, samtliga deltagare måste vara svenska medborgare och personnummer krävs vid anmälan.
Den kalla handen- rollspel ombord på Sankt Erik för barn eller barnbarn
Tillfällen: lördag 4 oktober 10-13 eller 13-16, söndag 5 oktober 10-13 eller 13-16.
Gillar ditt barn eller barnbarn mysterier och kluriga gåtor? Kanske gillar de redan rollspel eller teater? Ge dem chansen att vara med på vårt unika tillfälle med rollspel för juniorer ombord på isbrytaren Sankt Erik! Det blir en förmiddag eller eftermiddag fylld med mysterier, uppdrag och en del konstiga figurer, i en maritim miljö och tillsammans med andra ungdomar från Sjöhistoriskas Vänner. Barnen får träffa våra engagerade pedagoger som guidar dem genom att själva delta mitt i den spännande historien!
Rollspelet kräver inga förkunskaper eller egen rekvisita och rekommenderas till barn i åldern 10-15 år. Kom gärna 15 minuter innan och lämna barnen. Vuxna kan tyvärr inte delta i spelet, men är välkomna att stanna ombord på anvisad plats.
Pris:
Rabatterat pris exklusivt för vänföreningen 250: - per barn (ordinarie pris 395:-/person). Biljetter släpps i augusti.
Helgföredrag: Fregatten Eugenies världsomsegling-med sockenbor från Öland och lärda vetenskapsmän från Uppsala
18 oktober, kl 15:00-17.00
Ulf Helgesson är författare till boken ”Vår bragd” om den svenska fregatten Eugenie. Ulf berättar om världsomseglingen, fartyget och människorna ombord.
Eugenie, med 344 besättningsmän, lämnade Karlskrona den 30 september 1851 för Sveriges första officiella världsomsegling. Det blev en 22 månader lång färd av äventyr och trubbel, glädje och bråk, kärlek och sorg. Resan blev händelserik för svenskarna från Ölands socknar och de lärda vetenskapsmännen från Uppsala. De fick se världen, från den svåra passagen genom Magellans sund via guldruschen i Kalifornien till de vilda öarna i Stilla havet. Välkommen ombord och lär känna bragdmännen, alltifrån båtsman Drabant till fysiker Johansson och fartygschefen Virgin.
Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.
KVÄLLSFÖREDRAG: Sorger, hjältedåd och vardag i fyrarnas sken
19 november, kl. 18.00 – 20.00
Journalisten Peter Gropman tar med publiken på en annorlunda resa till Sveriges fyrplatser och fokuserar på historierna som satt avtryck.
Sedan 1500-talet har fyrar lyst upp våra kuster och varit en pålitlig vägvisare för sjöfarten. Idag är alla fyrar automatiserade men inte för så länge sedan sjöd fyrplatserna av liv. Oftast gick livet sin gilla gång vid de avlägsna utposterna men ibland bröts vardagen med dramatiska händelser - hjältedåd, sorgliga olyckor och giftmord. Och till och med besök av självaste Lennart Hyland. Tack vare hans mikrofon kan vi än idag höra om fyrvaktarlivet vid Knippelholmens fyr anno 1946.
Hör också om när den unga fyrvaktardottern Beda Alm räddade en skeppsbruten besättning på de hala klipporna vid Björns fyr vid norra Upplandskusten. Och om Tärnuddens fyrplats vid Gotska sandön norr om Gotland där det under sommaren 1890 utspelade sig ett drama som slutade med ond bråd död.
Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.
KVÄLLSFÖREDRAG: Mellan segel och stad – en 1700-talsvy över Stockholm
11 december, kl. 18.00 – 20.00
Tillsammans med Sjöhistoriska museets intendent Ingrid Ulfstedt tar vi en titt på olika Stockholmsvyer ur museets samling. Detta med utgångspunkt i Vänföreningens senaste bidrag till museets konstsamling, en oljemålning enligt uppgift utförd av Joseph Petterson Helin (1746–1809). Trolig tillkomsttid är 1760–70-tal.
Vi får genom tavlan en inblick i hur vår huvudstad såg ut i mitten av 1700-talet. Den är målad från varvet Terra Nova som grundades 1716 och låg vid Ladugårdslandsviken där Grev Magnigatan idag möter Strandvägen. Målningen blickar ut över Blasieholmen och Skeppsholmen, med många fartyg vid kajer eller på redden. Utifrån detta verk och andra Stockholmavbildningar leder Ingrid oss i en historisk tillbakablick över Stockholm och berättar ett stycke om stadens sjöfartshistoria.
Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.