Kalendarium med evenemang för medlemmar i Sjöhistoriskas Vänner. För att boka plats på vänföreningens program krävs det att du är medlem i Sjöhistoriskas Vänner, det blir du enkelt här: Bli medlem

UPPTÄCK STOCKHOLMS KAJER MED TRÄBÅTEN STEGEHOLM

13 augusti, avgång kl. 17:30 från Strömkajen. Pris: 285 kr

Upptäck Stockholms kajer med träbåten Stegeholm – flaneringsstråk idag, men en gång avgörande för handel och varuförsörjning.

Det finns kajer överallt i huvudstaden, men varför byggdes kajerna från början? Vilka båtar la till där och vad lastades över kajkanten? Vilken roll spelade kajerna för livet i staden?

Vi tar oss runt Stockholms vatten med den gamla sightseeingbåten M/S Stegeholm, byggd 1950 på varv i Norrtälje, och lär oss mer om sjöfartens och kajernas roll förr i tiden.

Boka plats här

 

STADSVANDRING I FRIHAMNEN

7 september i kl. 10.00-12.00 Pris: 100 kr    OBS Nytt datum!

Vad kommer att hända med den maritima miljön i Frihamnen – kommer spåren av sjöfarten att finnas kvar? Stockholms Hamnar koncentrerar sin verksamhet till nya hamnen i Nynäshamn och planeringsarbetet för en helt ny stadsdel pågår. I Frihamnen finns många spännande byggnader och miljöer knutna till sjöfarten och en svunnen tid. Vår guide berättar om äldre tiders hamn- och sjöfartsverksamhet och vi tittar in i nu stängda byggnader.

 

VASAMUSEETS VÄNNERS MEDLEMSRESA TILL SCHLESWIG-HOLSTEIN -Går även att boka för dig som är medlem i Sjöhistoriskas Vänner

6-8 september 2024

Vi kryssar på Kielkanalen, världens mest trafikerade konstgjorda farled, där vi åker med den historiska hjulångaren Freya. I Lübeck, en av medeltidens stora handelsstäder, visas vi runt både i den historiska museihamnen och Europeiska Hansamuseet. I Kiel berättar Sjöfartsmuseet om matrosupproret 1918 då manskapen i den tyska kejserliga marinen gjorde myteri. Kanske såg du dokumentären Vasaskeppets hemligheter på TV nyligen. De visade bönekammaren i slottet Gottorp. Den är i samma stil och proportioner som Vasas stora kajuta. Vi får under ett besök på slottet höra de senaste rönen kring Gottorps hemligheter och kopplingen till Vasa. Programmet skickades ut med post till medlemmar under november 2023. 

Närmare information och anmälan via denna anmälningslänk hos BK Travel Solutions senast 24 maj 2024. Denna resa kan också bokas av dig som är medlem i Sjöhistoriskas vänner.

Läs programmet för medlemsresan här.

 

22 oktober, kl 17.00 – 19.00

Hur kan skärgårdstrafiken i Stockholm möta miljöutmaningarna? Det gäller både de klassiska skärgårdsbåtarna med gammal teknik och framdrift, och de modernare från slutet 1990-talet och framåt. Vilka är de främsta utmaningarna och vad krävs för fortsatt trafik? Är elektrifiering en lösning och hur bevarar vi ett kulturarv samtidigt som Sveriges miljömål måste nås? Vi belyser ämnet utifrån olika perspektiv och diskuterar problem och nya lösningar.

Boka plats här

 

SJÖMANNEN SOM POET OCH VISDIKTARE – EVERT TAUBES VISOR FÅNGAR SINA LYSSNARE

13 november kl 18.00 – 20.00

Sjömansvisorna var en självklar del av livet ombord, precis som flaskskepp, tatueringar, knopar och klädsömnad. Visorna skildrade långa resor, arbetet ombord, hemlängtan och olyckor. En av poeterna var Evert Taube, som i många visor på ett mycket målande sätt lyft fram händelser och sjömansliv från när och fjärran.

Lyssna, njut och lär när Taubesällskapet framför och tolkar Evert Taubes vis-skatt.

Programmet är ett samarrangemang med Taubesällskapet.

Boka plats här

 

TORPEDERINGEN AV GOTLANDSFÄRJAN S/S HANSA – VAD HÄNDE FÖR 80 ÅR SEDAN?

10 december kl 18.00 – 20-00

I november 1944, på resa från Nynäshamn till Visby, sänktes Ångfartygsaktiebolaget Gotlands passagerarfartyg S/S Hansa av en sovjetisk torped. 84 personer omkom och två överlevde.

Under tio år har Lars Kruthof och Jakob Ringbom forskat om sjökatastrofen, djupdykt i arkiven och intervjuat anhöriga. Hösten 2023 genomförde de, tillsammans med Voice of the Ocean, undersökningar vid vraket. I år utkom boken S/S Hansa, minnet av en sjökatastrof.

Lyssna till Lars Kruthof som berättar om katastrofen, presenterar nya rön och avfärdar gamla sanningar.

Boka plats här