Program för medlemmar i Sjöhistoriskas vänförening.

Aktuellt program

Årsmöte i FSSS

Det planerade årsmötet (måndagen den 1 juni 2020) har p g a Corona-utbrottet flyttats till slutet av sommaren. Vi planerar nu ordinarie årsmöte i Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm, onsdagen den 26 augusti 2020, på Sjöhistoriska museet.

Vi ber om överseende med att årsmötet försenas på detta vis. Årsmöte skall enligt stadgarna hållas före halvårsskiftet. Emellertid anser vi i likhet med många andra föreningar och akademier (med liknande stadgekrav) att de nuvarande omständigheterna i landet är av så extraordinär karaktär att de sammantaget utgör en Force Majeure-situation. Årsredovisning finns framtagen och är sänd till revisorerna i vanlig ordning. Sittande styrelse fortsätter att bära ansvaret för Föreningen till årsmötet.

Medlemsresa till Finland 2020 (INSTÄLLT)

Torsdag - söndag 24-27 2020, går färden till Finland! Vi tar M/S Galaxy mot Åbo och avnjuter en middagsbuffé ombord. Vi besöker Forum Marinum i Åbo, som är Finlands Marinmuseum, där vi får en guidad tur. Samma dag ser vi även Åbo slott, som grundades på 1280-talet och användes av kungens ståthållare och soldater. Därefter åker vi till stadsdelen Perno, där varvet välkomnar oss för ett intressant besök. Resan fortsätter österut till Kotka där vi tar en gemensam lunch. Finlands sjöhistoriska museum välkomnar oss med en visning. Det nya museet invigdes 2008. På vägen tillbaka stannar vi till på Lovisa Sjöfartsmuseum. Lovisa är en sjöfartsstad sedan 1745. Sista dagen besöker vi en av världens största sjöfästningar, Sveaborg. Vi avslutar med en eftermiddag på egen hand i trevliga Helsingfors. Hemresan går med flyg. 

Uppdatering: Resebyrån bevakade situationen, med Corona-utbrottet. För få anmälda deltagare och osäkra framtida reserestriktioner gör att vi tyvärr finner oss nödgade att ställa in resan. Vi hoppas på att genomföra den längre fram.

Bakom kulisserna

Måndag den 16 november, kl 15, så får vi svaret på vad man gör på museet på en måndag, när det är stängt... Sjöhistoriska öppnar dörrarna för medlemmarna och visar in bakom kulisserna. Det blir dels någon gemensam aktivitet för alla deltagare (visning eller föredrag). Sedan kan man även välja på två av flera specialvisningar in bakom kulisserna, som museet erbjuder. Anmälan görs till foreningen.sjohistoriska@smtm.se eller 08-519 558 85. Mer information om programmet kommer när det närmar sig.