Sankt Erik snart 100 år

20 feb 2013

Isbrytaren II Sankt Erik

Bakom kulisserna
Ångsjöfart

Välkomna till vår nya blogg om Sankt Erik, Sjöhistoriska museets isbrytare som fyller 100 år 2015!

Genom sin mäktiga utstrålning i kombination med den centrala placeringen i hjärtat av Stockholm är Sankt Erik en historiebärare av rang. Med Stockholms stads skyddshelgon, Sankt Eriks flagga i topp, ligger hon stolt och väl synlig för allas blickar i inloppet till huvudstaden. Fram till hundraårsjubileet kommer vi att berätta om Sankt Eriks historia och äventyr här i bloggen. Hon var i aktiv tjänst som isbrytare från 1915 och i hela 62 år. År 1980 blev Sankt Erik museifartyg.

Hör av dig till oss!

Hur var stämningen och villkoren för de som arbeta ombord på fartyget? När vilade man och vad gjorde de då? Fanns någon hemma som väntade i hamn? Vet ni någon som var med på den tiden fartyget var i drift eller har någon släkting som vet något? Skriv till oss och berätta. Har ni gamla fotografier eller nytagna bilder på Sankt Erik så vill vi gärna visa ett urval av dem här på bloggen.

Det är också mycket som ska göras fram till det att Sankt Erik fyller år. Vi vill att fartyget ska vara vackrare än någonsin till dess och vi behöver renovera vissa delar och förebygga slitage både ute och invändigt. Vi för samtal med flera aktörer som är måna om att stötta arbetet ekonomiskt och vi är glada för alla bidrag även av mer praktisk karaktär.

Välkommen ombord

Vi önskar att så många människor som möjligt får ta del av denna kulturskatt och under sommarsäsong har vi öppet alla dagar med programverksamhet för barn och vuxna. Under hela året kan Sankt Erik bokas för exklusiva möten och luncher samt tillställningar på akterdäck sommartid.

Om ni har frågor om Sankt Erik eller andra funderingar ska vi försöka svara på dem så gott vi kan.

Väl mött här på bloggen eller ombord på isbrytaren. Nu startar nedräkningen!

Text: Mia Enander Lanner