Snart öppnar Sankt Erik inför sommaren 2013

30 apr 2013

Isbrytaren II Sankt Erik

Bakom kulisserna
Ångsjöfart

Fredagen den 24 maj öppnar Galärvarvet och Sankt Erik för sommarsäsongen 2013. Under öppningshelgen är det skärgårdsmässa och fullt med aktiviteter i hela Galärvarvsområdet. www.skargardsmassan.se/

Under helgen kommer vi att ha mycket spännande att upptäcka för alla åldrar ombord Sankt Erik. Gå på visning och ta en fika ombord på vårt isbrytarcafé! Gör oväntade fynd i marknadsstånden på Skärgårdsmässan.

Under öppningshelgen kommer Södertörns radioamatörer att sända radio från styrhytten på Sankt Erik. Detta är av stort internationellt intresse. Läs mer på www.sk0qo.se.

Representanter från föreningen Isbrytaren Sankt Eriks vänner kommer att finnas ombord och berätta om hur det var att arbeta på Sankt Erik när fartyget var i aktiv tjänst.

Februari 1960, fotograf okänd.
Foto från februari 1960.

 

Byssan på Sankt Erik före 1936.
Foto från Sjöhistoriska museets samlingar, fotograf Eric Hedström.  

Bilden ovan föreställer byssan på Sankt Erik innan 1936. Därefter installerades en ny AGA spis. Vi vet inte vilka kvinnorna är på fotografiet.

Under höstlovet 2012 hade vi AGA spisen igång under elva dygn och lagade raggmunk med fläsk som vi bjöd besökarna på. Väldigt uppskattat! En härlig bonuseffekt var den underbara värmen som spisen spred och den ovanliga doften av koks som förhöjde stämningen och känslan ombord.

Höstlov på Sankt Erik, byssan
Höstlov på Sankt Erik

 koks till Sankt Erik
Koks till eldning.

Vi hoppas att så många som möjligt kommer och besöker Sankt Erik under öppningshelgen.

Varmt välkomna!

Text: Magnus Rydahl