Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

HMS Belfast på Themsen

I slutet av oktober var jag i London - igen, det är mitt absolut främsta favoritresmål. Den här gången besökte vi Towern för första gången, vilket var oväntat spännande. I den medeltida borgen, som finns med i några scener i teveserien "Wolf Hall" (gjord efter Hilary Mantels roman) låste man in fiender till riket som tvingades utstå tortyr i en tortyrkammare.

Tortyrkammaren är numera souvenirbutik.

Efteråt vandrade vi uppströms längs Themsen och kom till HMS Belfast, Imperial War Museums kryssare som deltog i såväl andra världskriget som i Koreakriget. HMS Belfast levererades 5 augusti 1939, precis innan kriget bröt ut.

Sedan 1975 har HMS Belfast varit museifartyg, förtöjt precis norr om Tower Bridge.

I Sjöhistoriska museets bibliotek finns en fin bok om HMS Belfast, Ross Wattons "The cruiser BELFAST" från 1985. Den ger en kort historik och beskriver båtens uppbyggnad och utrustning i detalj. I "The cruiser BELFAST" finns en massa detaljritningar, så den måste vara en dröm för en modellbyggare som vill ta sig an fartyget. Boken ingår i en serie som är särskilt populär bland just modellbyggare, Anatomy of the Ship.