Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Kungligt tivoli

Vi har en stor samling flaggor och fanor i våra samlingar. Nyss stötte jag på en standar av vitt...

Tivoliflagga

Vi har en stor samling flaggor och fanor i våra samlingar. Nyss stötte jag på en standar av vitt siden med frans. På mitten finns en fyrkantig sköld med hertigkrona över. Hur ser man det? Jo, kronan är öppen, har inga bågar (som säkert har ett särskilt namn) över hättan, liksom en kungakrona har. Men jag blir nyfiken på texten runt emblemet: KONGL. DJURGÅRDENS TIVOLI GARNISON.

Inte kan det ha med nutidens Gröna Lund att göra? De som vågar sig upp i till exempel Eclipse får en magnifik utsikt och vy över hela Stockholm, framför allt över Djurgården där tivolit ju är beläget. Härifrån ser de resterna från Stockholms örlogsvarv som under 1960-talet flyttades till Muskö. Ännu kan man se de båda båthallarna liksom de äldre galärskjulen. Av galärskjulen från 1700-talet finns två av ursprungligen 30 kvar. De inrymmer nu Spritmuseum.

Gröna Lund invigdes 1883 och är Sveriges äldsta existerande tivoli. 1924 fick det konkurrens av ett tivoli som hette "Nöjesfältet" som låg mittemot Gröna Lund på andra sidan av Allmänna gränd. "Nöjet" hade Stockholms första berg- och dalbana, ett större område än Gröna Lund och fri utsikt över vattnet innan Gröna Lund fick möjlighet att utvidga.

Men så uppstod det hemlig kärlek mellan barnen till de konkurerande nöjesfältens ägare. Först efter båda ägarna gått bort vågade de tillkännage detta 1940 och gifte sig två år senare. Paret drev båda nöjesfälten, men 1957 lades "Nöjesfältet" ned till förmån för Gröna Lund.

Men nu kom jag långt från ämnet, vår standar kan inte komma från något av dessa tivolin. Jag hittar ingenting alls om detta tivoli som tycks ha hört till varvsområdet. Området var militärt och stängt för allmänheten. Det var som en egen värld mitt i Stockholm som bara de anställda hade tillträde till.

Flaggan (60x80 cm) är fäst med blå satin på en 80 cm lång stång med gulmålade knoppar i var ände. 1939 skänkte provinsialläkaren Kurt Bergström flaggan till museet.

Och frågan kvarstår: Vad var detta för tivoli? Någon som vet eftersom jag inte lyckades leta fram någonting alls om det?