Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Ovanliga båtar

Några av arkivets 46.000 ritningar sticker ut lite extra. Till exempel Albert Andersons cykelbåt som jag skrev om för några år sedan. Eller 1700-talskatamaranen Experiment of Leith vars spännande historia min marinarkeologikollega Markus Hjulhammar har skrivit om. 

Ritning till Tesla

En annan båt som sticker ut i ritningssamlingen är Tesla. Denna strömlinjeformade skapelse ritades 1940 av Jac M Iversen åt tandläkaren S. Stenbeck. Stenbeck var själv mycket involverad i hela processen. Han ville ha en båt som kunde skötas av en person och alla manöverorganen var därför samlade vid rorsmannens plats. Även ankarna kunde skötas inifrån. Stenbecks idé var en bekväm båt som passade för familjesegling och där man var skyddad från det nederbördsrika svenska sommarvädret.

Det hela resulterade i ett verkligen speciellt utseende. På ritningarna står Tesla beskriven både som kabinkryssare och skärgårdskryssare och i en artikel i Till Rors från 1941 kallas den för "husbåt". Ja, Tesla är verkligen inte rätt att typbestämma, men hon måste ha fått många att haja till när hon kom seglande i Stockholms skärgård.

 

Ritningsdetaljer till Tesla

Detaljritning där man ser lösningar för skot och mastspel, t ex finns en spak för "segel(förings)kommando".

Fotografi av segelbåten Tesla

Tesla 1986 utanför Saltsjö-Boo. Fotograf: Bill Östring

 

För mer än tio år sedan var jag tillsammans med några kollegor och tittade på Tesla som då låg på Lidingö. Tyvärr var hon då i dåligt skick och vad som hänt med henne sedan dess vet jag inte. Några efterföljare i sin nytänkande design fick hon mig veterligen inte.

Alla ritningar till Tesla hittar du på DigitaltMuseum och även ett litet urval av fler ovanliga båtkonstruktioner