Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Ångfartyget TESSIN förebilden och modellen

Målning av P W Cedergren föreställande ångfartyget Tessin

S/S TESSIN byggd 1877 på Lindholmens varv i Göteborg, trafik för ångbåtsbolaget Drottningholm-Fittja, Stockholm.

Jag har tidigare skrivit om ett modellbygge av skärgårdsångaren NORRTELJE och dess förebild. Tanken slog mig varför inte skriva om och visa bilder av en ångare till, men om en så kallad Mälarbåt. I mitten av 90-talet väcktes en tanke, Sjöhistoriska önskade fylla en lucka i samlingarna av modeller. Ingen renodlad modell fanns tidigare av just en Mälarbåt.

Valet blev då S/S TESSIN, mycket på grund av hyfsat bra ritningar i vårt arkiv. Sidovy och en linjeritning, dock ej någon spantruta. En sådan kunde jag få fram genom att mäta och rita just genom linjeritningen. Ett visst pyssel var det allt, men det löste sig till det bästa...

 Leveransfoto av s/S Tessin från Lindholmens varv

Här ses S/S TESSIN i sitt ursprungliga skick med bland annat ett så kallat suntält som skydd mot sol och regn. Senare år fick fartyget ett båtdäck/tak av korrugerad plåt.

Nu ska jag i ärlighetens namn nämna att de flesta ångbåtarna var lastdryga, ofta försedda med ett lastrum under stora fördäck med tanke på alla jordbruksprodukter som grönsaker, potatis, ärtor och frukt som odlades på öarna i denna långsträckta sjö. Ett strålande exempel är "bonnbåten", NYA SVARTSJÖLANDET, där en skeppare hade smeknamnet Potatis-Pelle. 1937 blev hon Waxholmsbåten Västan.

Modellvalet blev dock en ångare med uppgift att forsla turister till Drottningholm under många somrar, faktiskt ända fram till och med sommaren 1934!

Ångaren Tessin i Riddarfjärden

En fantastiskt vacker sommarbåt. TESSIN skilde sig från sina Mälarsystrar med sitt öppna huvuddäck. Foto K. A. Ransell 1910-tal.

Här kommer några foton från modellbyggets gång:

arbete med modellskrov    modellbyggare Jan Claesson arbetar med Tessin

modell på arbetsbänk    livbåt till modellen av Tessin                                                      

delar av modell    modell av skorsten

 Här kommer nytagna bilder av modellen av vår fotograf Anneli Karlsson:

modellen Tessins för    modellen Tessins aktermodellen Tessin, nitar i fören    gardiner i fönstren på modellen Tessinmodellen Tessins propeller    modellen Tessin, sidovy

Modellen är byggd i skala 1:80 och är cirka 42 cm lång. I maj 1997 stod den klar på mitt arbetsbord!

Ångaren Tessin vid Munkbron med ombordstigande passagerare ca 1910

Den luftiga sommarbåten var för så många Stockholmare ett säkert sommartecken när hon startade sin trafik för säsongen. Foto från Stockholms Stadsmuseum.

Waxholmsbåten NYA SVARTSJÖLANDET (extern webbplats)

Mälarångaren S/S TESSIN (extern webbplats)