Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Harry Martinson på Sjöhistoriska museet

”Skolresa 1948. Jämshög Högre Folkskola besöker Harry Martinson på Sjöfartsmuseet i Stockholm”.

Ett facebookinlägg i en privat grupp nådde mig nyss. Tre lustiga sammanträffande för mig som arbetar som intendent vid nämnda museum.

Från byn Jämshög i Blekinge kom min pappa. I Jämshögs socken föddes också Harry Martinson 1904. Som föräldralös sexåring blev han utackorderat sockenbarn och gick i Alltidhults skola. Senare i barndomen var han en period skeppsgosse i Karlskrona och som 16-åring gick han till sjöss och seglade jorden runt. Resor utan mål och Kap farväl är väl värda att läsa om sjömanslivet. Om livet innan i Alltidhults skola berättar han ett par år senare i Nässlorna blomma. Den är fantastiskt fin.

Trots att min mamma är född och uppvuxen i Dalarna och mina föräldrar träffades i Stockholm i början av 1960-talet kommer också hennes släkt från Blekinge. Min mormors far Carl var yngst i en syskonskara om 12 och fick överta föräldragården Brogården i Olofström. En av Carls äldre bröder hette Sven, allmänt kallad ”Vackre-Sven”. Han var väl antagligen en riktig snygging. Vackre-Sven gjorde en piga med barn på Brogården och pigan födde en oäkta dotter som senare i sin tur födde sonen Harry 1904. Harry var alltså ett kusinbarn till min mormor.

Harry Martinson bodde i Stockholm från 1929. En av kommentarerna till bilden från 1948 på facebook lyder ”Det är några år innan vi var där.” Var det kanske så att Högre Folkskolan i Jämshög årligen anordnade resor till Harry Martinsons Stockholm för sin avgångsklass? Och att den naturliga träffpunkten då blev Sjöhistoriska museet på Djurgården för att tala om författarskap och sjömansminnen? Vilket stålande arrangemang i så fall!