Sjöhistoriskas modellsamling hör till de finaste i Europa. Våra anställda modellbyggare arbetar både med att renovera äldre modeller och med att bygga nytt.

Sjöhistoriskas modellbyggare

Nere i de böjda korridorerna på museet finns en modellverkstad full med verktyg och modeller. Här jobbar idag Stefan Bruhn och Jan Claesson. De bygger nya modeller för att komplettera samlingarna som finns men de vårdar också gamla modeller och renoverar dem vid behov. Dessutom ser de till att modellerna inte kommer till skada vid utställningar, utlån och transporter.

Från flaskskepp till Vasamodell

Stefan har arbetat som modellbyggare sedan 1986 och det hela började med att han på sin fritid byggde flaskskepp och vanliga fartygsmodeller. Ett intresse han delade med Göran Forss som då var modellkonservator på Sjöhistoriska. De kom i kontakt med varandra och det visade sig att Göran behövde hjälp med det största modellbygge som någonsin genomförts på Sjöhistoriska. Han skulle bygga en modell av Vasa i skala 1:10 till det nya Vasamuseet och Stefan blev tillfrågad att vara med.
- Det var bara något man kunnat drömma om, förklarar Stefan och 21 år gammal sa han upp sig från sitt dåvarande jobb för att hjälpa till med den gigantiska modellen av världens enda bevarade 1600-tals skepp.

Arbetet med modellen av Vasa började under hösten 1985 och natten till invigningsdagen av det nya Vasamuseets 1990 stod den klar.
- Cirka 12 000 timmar tog det för fyra personer att bygga Vasa, under de åren hade vi även löpande arbete med våra övriga modeller att tänka på, berättar Stefan.

Modellstudier

För att bli modellbyggare förklarar Stefan att det behövs många års lärande och ett stort intresse där man studerar andra modellbyggare och modeller i böcker och på museum. Och det är också bra att ha vissa egenskaper.
- Som modellbyggare är det bra att ha formkänsla, vara uppfinningsrik och ha finmotorik. Stefan njuter som mest av sitt jobb när han får bygga nya fina modeller och hans bästa minne från arbetet är varje gång som en ny modell blir till. Om han ska beskriva sitt jobb med tre ord blir det: - Kul, tidskrävande och lärorikt!

Visa mer