#sjöhistoriska

Youtube

Sten hittad på sjöbottnen i Birkas hamn

Uppladdad av Sjöhistoriska

Om Sjöhistoriska museet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Vikingatida knävel hittad av dykare

Uppladdad av Sjöhistoriska

En vrakkyrkogård mitt i Stockholm

Uppladdad av Sjöhistoriska

Isbrytaren Sankt Erik - en tidsmaskin i Stockholms hamn

Uppladdad av Sjöhistoriska

Utställningar på Sjöhistoriska museet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Att arbeta som modellbyggare

Uppladdad av Sjöhistoriska

Lär er mer om Galärvarvet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Maritima kulturmiljöer - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Lär er mer om marinarkeologi - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Instagram

#sjöhistoriska
Sjön Storjorm i Jämtland sommaren 1975.

1882 får Kristinehamns mekaniska verkstad en beställning från Kramfors sågverk som kom att resultera i ångslupen Viking, som via järnvägen anlände till Östersund vintern 1883.

Resan fortsatte sedan till nordvästra Jämtland, genom vinterlandskapet med ett spann på 16 hästar. Efter Strömsund vidare mot den norska gränsen över ett fruset Ströms vattudal. Vid Bågede blockerades dock vägen av ett smalt pass och man fick med sprängmedel bredda det innan resan kunde fortsätta.

Slutligen, när isen gick i juni, började timmerbogseringen samt gods- och passagerartrafiken i Frostvikens socken. Drygt 30 år senare fick hon också namnet Frostviken.

Efter 1914 (då ägd av ett "bondbolag") blir dock Frostviken mer eller mindre utkonkurerrad av rederiet Fjälltrafiks nya ångare, Gäddede, och hon förflyttas till sjöarna Kycklingvattnet och Storjorm. Tanken var att hon där skulle undgå konkurrensen från den större och modernare Gäddede... men i slutändan blev hon istället utkonkurrerad av en skara småbåtar med utombordare.

Frostviken ställdes så småningom upp på stranden och glömdes med tiden helt enkelt bort. /Emil Fotoarkivet.
#fotoarkiv #bildarkiv #ångslup #historia #sjöhistoriska #frostviken #jämtland

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-23 12:18

Känns året 1628 bekant? Många vet nog att det var året då Vasa sjönk utanför Beckholmen i Stockholms innerskärgård. Mindre bekant är att Riksnyckeln, sjösatt i Västervik 1617, förliste i hård storm utanför Viksten i Stockholms södra skärgård samma år. Riksnyckeln var bestyckad med 28 kanoner mot Vasas 64. Riksnyckeln har vid flera tillfällen undersökts och 1984 fyndfördelade Riksantikvarieämbetet kopparmynt från vraket till oss. Här en bild på sex av dem, men jag lovar det finns fler. Inte mindre än 1794 kopparmynt har vi, de flesta präglade 1627 och 1628! De korslagda pilarna symboliserar Falu koppargruva, "Rikets skattkammare". Mynt är spännande, framför allt de som varit i omlopp. Vem har hållit i dessa innan jag...? /Susanna, samlingarna
#Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #numismatik #kopparmynt #1628

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-20 17:22

Här om dagen var det #museumselfieday vilket fick mig att tänka på ett porträtt som hänger i vårt fotoarkiv. En selfie tagen av amatörfotografen Alva Åkerlund (1903-1994) med sin Vest Pocket Kodak, ca 1920. Hon jobbade i ungefär tre år som fotobiträde på Vasagatan och lärde sig under den tiden att både fotografera samt framkalla på egen hand. Och troligen var det på sin arbetsplats som hon köpte sin VPK, hennes skaparverktyg.

Vest Pocket Kodak är en bälgkamera som var populär under 1910-talet, till stora delar tack vare sin kompakta storlek och namnet härrör just från att kameran var nog liten för att rymmas i rockfickan (vest pocket). Kameran går också under det alternativa namnet "Soldier's camera" då många brittiska soldater under första världskriget, trots det rådande fotoförbudet, smugglade med sig VPK kameror till fronten där de kom att dokumentera många av krigets både ljusa och mörka stunder. Efter kriget kopierades kameran i Tyskland och fick namnet Piccolette.

Hur många år Alva fortsatte att fotografera med sin VPK vet vi inte, men däremot att hon ihärdigt fortsatte med att i bild dokumentera sitt liv.
/Emil Fotoarkivet.

#sjöhistoriska #fotoarkiv #selfie #museumselfie #kodak #kamera #historia

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-17 12:15

De här vackra färglagda ritningarna visar hjulångfartyget Eric Nordevalls maskiner. Konstruktören heter D. Frazer och konstnären August von Düben. E Nordevall byggdes på 1830-talet för trafik på Göta kanal och var ett av de tidigaste ångfartygen i Sverige. Nu kunde man för första gången resa med fast tidtabell mellan Stockholm och Göteborg! 1856 gick fartyget på grund och förliste. Inte förrän 1980 hittades vraket av två unga bröder. Sjöhistoriska museet var med och gjorde fältundersökningar och annan forskning kring fartyget. Originalmaskinerna står fortfarande intakta i E Nordevalls maskinrum på Vätterns botten, men vilken tur att de fina ritningarna finns i vårt arkiv!  Melissa/arkivet #vrak #ritningar #nordevall #gotakanal

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-16 15:59

I utställningen Resenärerna finns föremål inlånade från flera andra museer. I samband med att vi förlänger utställningstiden besiktades idag några av inlånen inför förlängning av även dem. Ulrika från Kungliga Myntkabinettet tittade till sina spanska piastrar och Beata från Världskulturmuseerna kontrollerade sitt ostindiska porslin och elfenbenskonst. Allt till belåtenhet! Tack @etnografiska @ostasiatiska @myntkabinettet för fortsatt förtroende och en trevlig träff 😊/Susanna, samlingarna 
#Sjöhistoriska #resenärerna #bakommuseernaskulisser

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-13 15:59

Några arbetsbilder från dagens bilddokumentation i den torrdocka på Beckholmen där museets isbrytare Sankt Erik just nu befinner sig.

Sedan november har arbetet pågått med reparation samt underhåll av den ålderstigna isbrytarens skrov. Hon sjösattes 1915 och har varit ute på sjön i över 100 års tid, en lång tid som tärt på flera av skrovets järnplåtar. Därför måste många nu bytas ut. Ett tidskrävande arbete som kommer att pågå i ytterligare några veckor.

På bild syns bl.a. museifotograf Anneli Karlsson och maskinist Ola Dahlqvist. /Emil, Fotoarkivet.

#sankterik #sjöhistoriska #isbrytare #icebreaker #torrdocka

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-10 14:22

BALUNS 8/2
Det är dags att återupprepa succéfesten från 2017. Vi bjuder in till fest på temat Svenska Amerika Linien (S.A.L.). Deras fartyg kallades de flytande palatsen. 
Biljetter finns till helkväll med middag och underhållning av Beata Harryson @beataharryson med band som tar oss med på en musikalisk resa genom de årtionden som S.A.L. var verksam. Biljetter finns också till eftersläppet med både danslektion och spelning av The Bandwagon Swing Orchestra @bandwagonswingorchestra
Det bjuds på shuffleboard och frisering precis som förra gången. I år har vi även nöjet att gästas av David Leidenborg som efter middagen berättar om Kungsholms sista resa. 
Info och länk till biljetter finns på vår webb. Varmt välkomna! / Lina, Museienheten 
#Sjöhistoriska
#svenskaamerikalinjen #svenskaamerikalinien 
#baluns #swing #lindyhop

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-09 15:10

Skånska cementgjuteriets tungdykare fotograferade av August Widén (tidigt 1900-tal) i hans ateljé som troligen låg på adressen Norra qvarteret N:o 26 i Vimmerby. #sjöhistoriska #dykare #tungdykare #fotografi #fotoarkiv #kulturarv

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-09 09:50

Mjukstartar året med att lägga in bilder i vår databas och fascineras (om och om igen) av de noggrant utförda världar i miniatyr så många av våra modeller är. Här är några smakprov från modellerna av  passagerarångfartygen Express I, Victoria och Djurgården 4. Dem har vi berättat om tidigare, men här kommer detaljerna! /Susanna, samlingarna #Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #modellbygge #miniatyrvärld #fartygsmodell

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-03 12:01

Det är jullov på museet fram till och med söndag. Temat är fantastiska farkoster. Det bjuds på visningar, teater och sagostund. Som alltid går det att skapa på lovets tema i vår skaparverkstad. Missat inte heller kistjakten. 
På lån har vi tagit in två farkoster utöver det vanliga. Båda har minst femtio år på nacken, men de känns splitternya med sin blänkande lack. 
Amphicar tillverkades i flera tusen exemplar mellan 1960 och 65. Av den lilla tvåmans-ubåten Tigerhai 2 blev det 15 stycken. Idag finns bara sju av dem kvar och en enda är i bruk. När den inte står i museets Minneshall vill säga. 
Amfibiebilen och miniubåten kan beskådas under hela jullovet. 
Foto 1&4: Anneli Karlsson 
Foto 2: Lånat av Tobias Fredriksson 
Foto 3: Patrik Gustafsson 
#Sjöhistoriska #amfibiebil #ubat #ubåt #jullov

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2020-01-02 12:35

I Sjöhistoriskas Skaparverkstad Ruskpricken, återanvänder vi det mesta, även alla olika förpackningar i olika material som skaparmaterialet levereras i till Skaparverkstaden👍  Några av gårdagens yngre besökare utvecklade dessa 2 fantastiska akvarier bl a med hjälp av några förpackningar som de batteridrivna blockljusen levererades i från affären till Sjöhistoriska👍👍. #sjöhistoriskamuseet #skaparverkstadenruskpricken #skaparglädje #förpackningsåterbruk #fantastiskafarkoster #återbruksskapande #återbrukspyssel

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-27 10:38

Dessa bilder visar några av de  mängder olika fantastiska farkoster, undervattensdjur, akvarier m.m. som besökare i olika åldrar tillsammans skapade  med hjälp av bl a. återbruksmaterial under Jullovets första dag i Skaparverkstaden Ruskpricken på Sjöhistoriska museet. #sjöhistoriskamuseet #fantastiskafarkoster #återbruksskapande #återbrukspyssel

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-26 22:10

Digitala julkort i all ära. Men det är ändå något visst med gamla hederliga julkort skickade via snigelpost. Sjöfolk, som ofta firar jul till sjöss, blir säkert extra glada för en julhälsning. 
Amiral Stig H:son Ericsson sparade alla julkort han fått av kollegor världen över under 1950- och 60-talen. Över 400 stycken blev det! Så glöm nu inte att skicka julkort om du inte redan gjort det. Vem vet, kanske just ditt kort hamnar i ett arkiv (och på Instagram) i framtiden! 
God jul önskar vi från arkivet! #godjul #julkort #sjohistoriska

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-20 12:13

Besökare i olika åldrar är varmt välkomna till Sjöhistoriskas skaparverkstad Ruskpricken under helgerna, för att tillsammans t.ex. skapa sin egen ”fyr” eller sin egen ”mobillåda”, med hjälp av bl a. återbruksmaterial. #sjöhistoriskamuseet #fantastiskafarkoster #återbruksskapande #återbrukspyssel

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-20 11:15

Snart är det Julafton. Och om du, likt kommendörkapten Wachtmeister, har önskat dig ett pansarskepp i julklapp så ska vi ta och hålla tummarna för att tomten har en stor släde i år. #åretsjulklapp

God Jul önskar Fotoarkivet.
#godjul #hohoho🎅

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-19 09:05

Emil studerar detaljerna på ett diapositiv i färg från 1937. Igår tog vi emot det senaste i raden av nyförvärv till samlingarna. Anders Classon besökte oss och lämnade bland annat två fotoalbum som hans farfar John sammanställt efter en resa till USA år 1937. John Classon hade öga för motiv och bildkomposition och använde  kvalificerad utrustning. Han använde t ex diapositiv film, vilket är extra roligt då man sällan ser så gammal färgfilm. Därmed blir det också lite av fotohistoria./Susanna, samlingarna
 #sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #fotohistoria

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-18 18:40