#sjöhistoriska

Youtube

Sten hittad på sjöbottnen i Birkas hamn

Uppladdad av Sjöhistoriska

Om Sjöhistoriska museet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Vikingatida knävel hittad av dykare

Uppladdad av Sjöhistoriska

En vrakkyrkogård mitt i Stockholm

Uppladdad av Sjöhistoriska

Isbrytaren Sankt Erik - en tidsmaskin i Stockholms hamn

Uppladdad av Sjöhistoriska

Utställningar på Sjöhistoriska museet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Att arbeta som modellbyggare

Uppladdad av Sjöhistoriska

Lär er mer om Galärvarvet - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Maritima kulturmiljöer - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Lär er mer om marinarkeologi - teckenspråk

Uppladdad av Sjöhistoriska

Instagram

#sjöhistoriska
Glad Lucia! Önskar den här fina oljepråmen med passande namn för dagen. Hon byggdes på Bergsunds mekaniska verkstad 1911. Ritningen tillhör Evald Piras arkiv. Han var fartygskonstruktör och arbetade förutom på Bergsunds mekaniska även på Ekenbergs varv i Stockholm. I hans arkiv finns fartygsritningar, handlingar från varven och en brevsamling. #lucia #oljepråm #sjohistoriska

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-13 10:37

En fotograf på ett isflak, Karahavet 1919. Bland museets ca 900.000 fotografier finns 190 stycken som påminner oss om den bortglömda Halvarexpeditionen.

Mitt under det ryska inbördeskriget lyckades en affärsman övertala den svenska staten att sponsra en handelsexpedition till Sibirien. De ledande industrimakterna var sargade av första världskriget samtidigt som de sibiriska bönderna var i ett skriande behov av jordbruksmaskiner. En gyllene affärsmöjlighet resonerade han.

Det fanns dock två problem som kom att uppenbara sig när expeditionen sedan anlände till Obviken. Rapporterna om de kapitalstarka sibiriska bönderna var starkt överdrivna. Och Ryssland befann sig i ett inbördeskrig, för den vita regeringen var krigsmateriel en något viktigare prioritering än jordbruksmaskiner. 
Halvarexpeditionen lyckades dock byta till sig bl.a. smör samt 108 ton ost. Men någon mer resa blev det inte. Resan längs med ishavskusten dokumenterades av två fotografer. Den ena, Albrekt Ellsén, blev senare intendent vid Sjöhistoriska museet. /Emil vid Fotoarkivet.

#sjöhistoriska #historia #fotoarkiv #halvarexpeditionen #handelsresa #expedition #maritime #bakommuseernaskulisser #museum

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-12 14:37

Idag på Nobeldagen flaggar vi i alla åtta stänger utanför museet. Likaså i masten förstås, som alltid. Dagen till ära ligger museet i vinterskrud här ute på norra Djurgården. Hundarna leker på Ladugårdsgärdet och solen blänker i vår grannes @nordiskamuseet spira!
#Sjöhistoriska #nobeldagen #svenskaflaggan #gärdet

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-10 13:21

Du glömmer väl inte att lägga lutfisken i blöt idag? På bilden ser du en holk, ett handelsfartyg som bland annat förde lutfisk och sill under medeltiden. Fisk var då en av de viktigaste handelsvarorna på Östersjön. Inom katolicismen skulle man äta fisk på fredagar liksom under fastan och helgdagar. Stora mängder torkad fisk hämtades från Bergen i Norge. Sill i stora mängder fångades i Öresund. Vid Falsterbo köptes sillen säsongsvis upp och såldes på kontinenten. Den var dock bara saltad, inte inlagd som ”Skärgårdssill”, ”Apelsinsill” eller för den delen som årets sill ”kokos och chili”./Susanna, samlingarna #Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #fartygsmodell #lutfisk

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-09 13:54

Gratulerar Finland på självständighetsdagen! Vi vill passa på att slå ett slag för den eminenta finnjollen. Den kom till genom en konstruktionstävling då man ville få fram en enmanssegelbåt till olympiska spelen i Helsingfors 1952. Konstruktör av finnjollen är den före detta frisören Richard Jansson som senare ändrade sitt efternamn till Sarby.  #finnjolle #finland #sjohistoriska

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-06 16:18

Under kanalbygget i Södertälje (1917-1924) var det stora jordmassor som skulle flyttas. En del grävdes ut för hand men till stora delar av arbetet kunde ångmaskiner i diverse olika format tillämpas. Allt från små byggnadslok till mer monstruösa ting.

#sjöhistoriska #fotoarkiv #södertäljekanal #museum #ångmaskin

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-05 16:22

Om du haft en dålig dag kanske det finns en viss tröst i att det funnits rätt många  genom åren. Här är ett negativ från en sådan dag, med några detaljbilder. Under byggandet av Södertälje kanalverk användes ett flertal olika byggnadslok. Den sista bilden visar hur ett sådant såg ut i vanliga fall.

#södertälje #fotoarkiv #sjöhistoriska #ånglok #södertäljekanal

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-04 17:27

Nu har vi pyntat vår gran i museets entré! I år har vi låtit trycka upp bilder av föremål, sjökort, foton och tatueringar på runda skivor av björk. Förlagorna finns i våra samlingar och träbilderna finns att köpa i butiken. #Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #julgranspynt

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-12-02 17:51

Då och då händer det att fotoarkivet får en del intressanta förfrågningar utifrån. För några veckor sedan kontaktades vi av simhallen vid Fårösund, de ville ha marinarkeologiska fotografier som skulle tryckas i storleken 200x155cm.

Bilderna ifråga var från Sjöhistoriska museets undersökning av det tyska ångfartyget Vulcan som, med 500 ton råg från Kronstadt i lasten, kantrade och sjönk vid Fårö den 28 maj 1873. Bara ett år efter sin sjösättning.

Idag är Vulcan ett av tre relativt välbevarade vrak efter tidiga ångfartyg som man kan hitta längs med den gotländska östkusten. Och i simhallen hänger nu tre förstoringar som ska uppmärksamma badgästerna om denna dolda historia som  finns på en sjöbotten i deras närhet. Ett roligt initiativ tycker vi. /Emil vid Fotoarkivet.

#gotland #fårösund #marinarkeologi #fotoarkiv #sjöhistoriska #museum

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-29 12:03

Idag har jag god hjälp av Ella som  hjälper mig att mäta och fotografera sjöfynd, till exempel ylletyg och nöthår som skall visas i @vrakmuseum när det öppnar! Ella går i 8:an på Värmdö och är praoelev den här veckan./Susanna, samlingarna 
#Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser #kvarnbergsskolan

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-28 11:11

Igår var det den 24 november och 75 år sedan som passagerarfartyget från Nynäshamn aldrig dök upp i Visby.

Trots sin neutrala färgkod, som var tydligt upplyst med strålkastare, träffades ångfartyget Hansa av tre sovjetiska torpeder ca kl 05.57 morgonen den 24:e. 84 människor omkom.

Vraket av Hansa återfanns 1988, 20 sjömil norr om Visby, på 100 meters djup.

Uret på den sista bilden var ursprungligen monterad på styrhyttsväggen i Hansa. Den hittades två veckor senare i Stockholms skärgård. Fastrostad på klockslaget 05.57.

#hansakatastrofen #sjöhistoriska #fotoarkiv #museum #historia #kulturarv

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-25 15:30

Härom veckan bogserades vår isbrytare St Erik av fartygen TUG och Leif från sin ordinarie kajplats vid Galärvarvet till ett välbehövligt varvsbesök vid Stockholm Repairyard. En mycket skicklig manöver! Skrovet ska nu besiktigas så att vi får en bild av dess kondition och reparationsbehov. Det är snart 105 år sedan fartyget togs i drift och tidens tand har satt sina spår. Under 2019 har vi tyvärr inte kunnat genomföra några körningar med vår gamla vän. Men den spännande fortsättningen följer! #bakommuseernaskulisser #sjöhistoriska #isbrytare #museifartyg

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-25 15:09

Just nu pågår Samlingsforum på Sörmlands museum i Nyköping. Vi är många kollegor som lockats av årets tema 'Aktiva samlingar - berättelser, betydelser och bruk". Här kommer man föremålen riktigt nära i museets dagliga visningar i magasinen placerade mitt i museibyggnaden. En central och riktig plats! #Sjöhistoriska #sörmlandsmuseum #samlingsforum2019
#järnvägsmuseet  #arlandasamlingen #statensmaritimaochtransporthistoriskauseer #sverigeslängstahashtag

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-22 10:03

Galbraith's Limited shipbrokers grundades 1845 och är ett av världens äldsta och mest väletablerade företag inom skeppsmäkleri. Nästa år firar de 175-årsjubileum och lånar in ett stort konstverk med fartyg ur deras forna flotta. Modellbyggare Stefan och jag rengjorde den tunga förgyllda ramen innan MTAB kom och hjälpte oss att packa in den i sin låda. Nu är den på väg till Galbraith's kontor i London och en utställning över 175 historiska år!/Susanna, samlingarna #Sjöhistoriska #bakommuseernaskulisser

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-18 16:29

Information in English will follow. 
Under veckan har studenter från Operahögskolan arbetat med egna projekt på museet och deras musikaliska utforskning är en del av en kurs i rumslig komposition som leds av Mareike  Dobewall, doktorand i Performativa och mediala praktiker - med inriktning opera. 
Idag kl 12.15 presenteras resultatet via en speciell tur i olika delar av museet som du som besökare är välkommen att följa med på. 
Students from the University of Opera have been working with their own projects at the museum during 12-15 November. Their musical exploration of the museum is part of a course on spatial composition held by artistic researcher Mareike Dobewall (PhD candidate at Stockholm University of the Arts). The results will be shared on the 15th November at 12:15 as a special tour through the museum. Welcome!

Photo by Mareike Dobewall 
#Sjöhistoriska #operahögskolan #opera

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-15 09:25

Vad händer i fotoarkivet på en torsdag?

Just nu arbetar jag med katalogiseringen och digitaliseringen av ca 500 glasnegativ, format 18x24cm, som togs i samband med bygget av Södertälje kanalverk under åren 1917-1924. Vem eller vilka fotograferna var som anställdes för att genomföra byggnadsdokumentationen har dock försvunnit med tiden. Fast ett namn med koppling till samlingen som har dykt upp är fotografen Fritz Pettersson (1900-1989). Hur många av bilderna som han har tagit är däremot oklart.

Arbetet kommer att fortgå under de närmaste veckorna och slutresultatet kommer så småningom att dyka upp på DigitaltMuseum. Glasnegativ är spännande att arbeta med och tillhör fortfarande än idag bland de mest högupplösta fotografierna som man kan stöta på. /Emil

#sjöhistoriska #fotoarkiv #bildarkiv #kulturarv #historia #södertälje #bakommuseernaskulisser

Foto: @sjohistoriska

Uppladdad 2019-11-14 14:15