Här har vi samlat material som vänder sig till dig som vill arbeta med marinarkeologi i skolan. Materialet är mestadels utformat för Åk 4 och uppåt men kan säkert användas av yngre elever med lite stöd.

Marinarkeologer undersöker de spår som människor lämnat efter sig vid vatten - på havsbottnen och i sjöar, vid stränder och på öar. På så sätt kan vi få veta något om samhällen som funnits före oss.

Undervattensvärlden döljer fantastiska ting. Men det är inte så lätt att ta sig dit om man inte dyker eller om man bor långt från kusten. Men det finns sätt att ändå få kunskap om det som döljer sig under ytan, genom vårt pedagogiska material om marinarkeologi till exempel.

Lärarhandledningar & pedagogisktmaterial:

Vad är marinarkeologi?

Enkel förklaring av vad marinarkeologi är och vad marinarkeologer gör.

Ladda ner (pdf)

Hur ser en marinarkeolog ut?

Här kan ni följa Patrik när han tar på sig utrustningen innan han dyker.

Ladda ner (pdf)

Lärarhandledning: Detektiver under ytan

Vad kan de gamla vraken berätta? Hur tar man ta reda på vilka fartyg de var? Kanske finns det ett vrak eller annan fornlämning i ert närområde. Här finns förslag på hur du och din klass kan arbeta vidare på temat Detektiver under ytan. Från åk 4 och uppåt.

Ladda ner (pdf)

Detektiver under ytan - eller sagan om kocken som glömde spisen på!

Ladda ner (pdf)

Lärarhandledning: Hitta en fornlämning

Fornsök är Riksantikvarieämbetets sökverktyg för fornlämningar. 3000 av fornlämningarna i Fornsök är beskrivna som skeppsvrak. Handledningen ger tips på hur du kan arbeta med fornlämningar och marinarkeologi i klassrummet. För åk 4 och uppåt.

Ladda ner (pdf)

Sök i Fornsök

I Fornsök, Riksantikvarieämbetets databas för fornlämningar, kan du söka vrak nära dig!

Till Fornsök (extern webbplats)