Endast två av 86 personer som fanns ombord överlevde. Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut.
Det skulle dröja årtionden innan S/S Hansa hittades på botten och ännu längre innan svaret på vilka som sänkte henne avslöjades. Följ med på visningen av Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof, som lyfter fram människorna och fartyget från en mörk händelse i vår svenska historia.
Dagliga visningar
Visningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof hålls dagligen tisdag-söndag kl. 14.
Vid vissa evenemang och samtliga skollov i Stockholm utgår visningen eller ersätts av andra specialvisningar.
Om utställningen
Vraket efter S/S Hansa hittades år 1988 och ligger på 100 meters djup i Östersjön, 44 km norr om Visby. De inlånade föremålen från fartyget visas tillsammans för första gången, vilket gör utställningen unik och kastar ett nytt ljus på en av Sveriges största fartygsolyckor i modern tid.
Genom berättelser och bilder kommer besökaren närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, de överlevande och de anhöriga som lämnades kvar. Utställningen belyser även efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.