Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut. Endast två av de 86 personer som fanns ombord överlevde. Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof lyfter fram människorna och fartyget från en mörk händelse i vår svenska historia.
Vraket av Gotlandsbåten S/S Hansa vilar fortfarande på 100 meters djup i Östersjön. Men minnena efter katastrofen när fartyget klövs i två delar av en sovjetisk torped lever i allra högsta grad kvar.
Den 24 november 1944 strax före klockan sex på morgonen.
De 86 passagerarna och besättningsmännen hade bara drygt 2,5 timme kvar av den nio timmar långa resan mellan Nynäshamn och Visby. Det var dimmigt, mörkt och kallt med grov sjö. Vissa hade därför avstått från att resa. Något som räddade deras liv. Kanske hade några av passagerarna redan vaknat i sina hytter. Andra kunde inte sova på grund av sjögången, och flera i besättningen var redan i gång med sina arbetsuppgifter. När fartyget var knappt fyra mil utanför Stenkyrkehuk vid den gotländska kusten stannade skeppsklockan på 05.57. Gotlandsbåten hade träffats av en sovjetisk torped. Inom loppet av en minut sjönk fartyget till botten.
Män, kvinnor och barn kämpade för sina liv i det råkalla vattnet och endast två av de 86 personer som fanns ombord överlevde.
Kapten Arne Mohlin och styrman Arne Thuresson upptäcktes på en livflotte nära åtta timmar senare i ett kaos av vrakdelar. De försökte hålla värmen med oljerockar, sura filtar och genom att äta det som fanns i räddningsflottens krislåda. Samma kväll klockan 19.00 anlände minsveparen Landsort till Visby med de två överlevande. När besättningen tillfrågades om fler överlevande blev svaret kort: ”Det finns inga fler…”
Om utställningen
Vraket efter S/S Hansa hittades år 1988 och ligger på 100 meters djup i Östersjön, 44 km norr om Visby. De inlånade föremålen från fartyget visas tillsammans för första gången, vilket gör utställningen unik och kastar ett nytt ljus på en av Sveriges största fartygsolyckor i modern tid.
Genom berättelser och bilder kommer besökaren närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, de överlevande och de anhöriga som lämnades kvar. Utställningen belyser även efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.
Utställningen bygger på ett mångårigt och gediget forskningsarbete av gotlänningarna Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom. Båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen och deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut i mars 2024. Under arbetet med boken inleddes ett samarbete med stiftelsen VOTO, Voice of the Ocean, som ägnat sig åt att utforska och dokumentera undervattensvärlden i över 30 år.
Den 22 maj öppnar S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof på Sjöhistoriska.
Utställningen är ett projekt av Gotlands Museum i samarbete mellan författarna Jakob Ringbom, Lars Almgård Kruthof, Rederi AB Gotland och Stiftelsen Voice of the Ocean med inlån från privatpersoner, Visby domkyrka och Sjöhistoriska museet. Utställningsformgivning: Rymdkomposition. Grafisk formgivning: KNAK. Original: Gotlands Museum.
Utställningen har möjliggjorts genom generöst bidrag från Sjöhistoriskas Vänner.