Här ser vi bostäder, förrådshus och ett fort som skymtar uppe på ett berg.

Familjen Ridderhjerta var en svensk ämbetsmannafamilj på ön. De vita husen som syns på teckningen nere vid vattnet är typiska för Gustavias äldre hus från svensktiden. Bottenvåningen av sten innehöll ofta kontor och förråd medan övervåningen av trä utgjorde familjens bostad. De sluttande taken fångade effektivt upp regnvatten genom hängrännor och stuprör.

I dag går det inte att besöka det gamla svenska Fort Oscar eftersom platsen tillhör polisen. Fort Carl ligger i ruiner och av det tredje och äldsta fortet som heter Fort Gustaf, finns knappast någonting kvar. Många av de svenska soldaterna på ön dog av sjukdomar som härjade i de trångbodda soldatbarackerna. Under revolutions- och napoleonkrigen uppkom starka spänningar mellan fransk- och engelsksinnade grupperingar i Gustavia. I september 1810 blev det oroligheter och det sägs att svensken Samuel Fahlberg (som tidigare ritat Gustavias stadsplan) tog sig upp till Fort Gustaf där han beordrade sergeanten August Nyman att vända kanonerna mot upprorsmakarna. Nyman vägrade, Fahlberg dömdes till döden (han hann dock dö på en annan ö), Nyman hyllades som hjälte och det uppfördes ett monument till hans ära.

Revolutionen 1791-1804 på den närbelägna mycket större ön Haiti, var ett framgångsrikt slavuppror som resulterade i att Haiti blev den första fria svarta republiken. Upproret var säkert välkänt på St Barthélemy, både bland svarta och vita.