Sjöhistoriska visar sjöfolkets bästa bilder i samarbete med Sjöfartsverket Sjömansservice. Ett 70-tal bidrag till Nordic Photo Contest for Seafarers ställs ut i museets hörsal. Utställningen visas till 28 april. 

Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2018 är avgjord. Nu visar Sjöhistoriska museet de vinnande fotografierna samt ytterligare ett 70-tal bidrag från den nordiska finalen. Fototävlingen startade 1988 och engagerar sjöanställda världen över. Nästan 1000 nytagna bilder skickas varje år in till de nordiska ländernas välfärdsorganisationer för handelsflottan. Där korar en nationell jury de 15 bästa bilderna, som går vidare till nordisk final. En del bilder används sedan i branschens publikationer och tidskrifter, för att synliggöra arbetet och fritiden till sjöss. I Sverige är Sjöfartsverkets Sjömansservice arrangör för den nationella deltävlingen.

Välkomna att delta i tävlingen är aktivt seglande nordiskt sjöfolk oberoende av flagg, samt – oberoende av nationalitet – andra besättningsmän på nordiskflaggade fartyg. Deltagarna får inte ha yrkesfotografisk bakgrund. Bidragen ska skildra den maritima miljön eller arbete och fritid ombord. Motivet tillmäts lika stor betydelse som den tekniska kvaliteten. Tävlingen pågår från 1 januari till den 31 december varje år.

Till och med den 28 april visar Sjöhistoriska bidrag från den nordiska finalen. Utställningen visas i samarbete med Sjöfartsverket Sjömansservice i museets hörsal.

Se de fem vinnande bidragen nedan. Juryns motiveringar finns att läsa här under "Visa mer".
Mer om fototävlingen:

Juryns motiveringar till de 5 prisade bidragen.

1. ”Gammel videnskap” - Guðmundur St. Valdimarsson, båtsman kustvaktfartyget Týr, Island.
Juryns motivering: En fin ljusbehandling och en god förmåga att placera de vitala punkterna i bilden – mannen med sextanten och isblocket. Siluettverkan skapar en poetisk känsla, stillhet och kontemplation. Ger en känsla av hur det kan vara i det stilla livet på sjön. I mötena i dimman. Bilden har allt vi söker – ljus, innehåll, tolkning, form och närvaro. Det gör den till en vinnare.

2. ”I tung sjö” - Bergþór Gunnlaugsson, kapten hekktravleren Gnúpur GK, Island
Juryns motivering: Den här bilden berättar mycket om livet till sjöss. Den visar det eviga mellantinget mellan höst och vinter och måsarna hjälper till att berätta om en speciell typ av sjöfolk – inom fiskeindustrin. Det finns en dramatik i vågen som nästan sväljer fartyget. Krafterna från fartyget och vågen möter varandra och skapar känslan av ett hot. Vi undrar om det är en medveten komposition eller om det är slumpen som gjort att fotografen fångat motivet just där. Oavsett är det en skicklig iakttagelse som skapar närvaro.

3. ”Svetsaren” - Johan Byström, motorman Isbrytaren Ymer, Sverige
Juryns motivering: En fantastiskt fin bild som visar ett arbetsmoment. Men det finns också en koncentration, ett ljus, ett poetiskt rum och en atmosfär. Det känns som om det handlar om både arbete och yrkesstolthet. En fin iakttagelse som också är tekniskt genomtänkt, med ljuset som faller in. Det är lätt att se en sådan här bild men det är inte lätt att fånga den.

4. ”Fast” – Claus Jacobsen, matros Svitzer Madeira, Danmark
Juryns motivering: Fotografen har arbetat mycket med färg och diagonalerna ger formen. Det finns ett väldigt rakt språk i bilden. Krysstecknet visar ett arbetsmoment. Det finns en atmosfär och laddning i bilden som tilltalar oss. Hade fotografen arbetat lite mer med balansen och bildkompositionen så hade den kunnat ta en högre placering.

5. “Aberdeen havn i ruskevær“ – Frode André Koppang, teknisk chef Skandi Buchan, Norge
Juryns motivering: En redovisande bild men vi vill ändå premiera den eftersom den har en hel del dramatik i sig. Fotografen har använt sig av havet, vågen, klipporna, fyren, piren och båten som går ut. Det är fint fångat när vågen kommer upp precis emellan fyren och båten och bilden berättar om det hav som fartyget ska gå ut på. En fin berättelse och en god iakttagelse av en situation som fångats på ett starkt sätt.

 

 

Visa mer

Relaterat material: