En dunkel historia visas på skolor runt om i landet i samarbete med Afrosvenskarnas riksförbund.

Ur samlingarna: Akvarell

Ur samlingarna: Akvarell

Akvarell från scrapbook. Identifikationsnr: SB 1643:21. Edla Ulrich (1816-1897) en svensk kvinna som bodde på ön Sankt Barthélemy i Västindien skrev och avbildade sitt liv på ön. I scrapbooken har Edla Ulrich gjort fina och värdefulla avbildningar av hus, landskap och flora från den västindiska ön som var i svensk ägo 1785-1878. Läs mer om akvarellen och Edla Ulrich scrapbook på DigitaltMuseum.

En dunkel historia är berättelsen om den svenska inblandningen i den europeiska slavhandeln, då miljontals afrikanska män, kvinnor och barn skeppades över Atlanten för att bli slavar i Amerika.

St Barthélemy

Sveriges forna koloni i Västindien, ön St Barthélemy, dyker ibland upp som paradisisk destination i resereportagen. Kopplingarna till Sverige brukar då sträcka sig till kuriösa detaljer som gatunamn medan det svenska styret och handeln med slavar utelämnas.

Men St Barthélemy har ett dunkel förflutet. Ön var under Sveriges och Gustav III:s styre 1700-talet en frihamn för slavhandel.

Miljoner dog till sjöss

Sverige spelar därmed en roll i ett mörkt kapitel i historien. En 300 år lång tidsepok då 15 miljoner afrikaner skeppades över Atlanten för att användas som arbetskraft i koloniernas plantager och gruvor. Man tror att runt 3 miljoner av dessa människor dog under transporterna över Atlanten. Troligen dog lika många i krig, transporter i Afrika och i fängelsehålor.

Afrosvenskarnas Riksförbund

Utställningen om slavhandeln och den svenska ön St Barthélemy visades på Sjöhistoriska museet 2005-06. År 2009 byggdes den om till en vandringsutställning som i samarbete med Afrosvenskarnas Riksförbund visas upp i främst högstadie- och gymnasieskolor.