Stockankaret Försiktigheten lyfts på plats. Foto: Anneli Karlsson, SMTM.

Att renovera en ikon 

Försiktighetens stockankare på plats

Alltsedan museet öppnade 1938 har Försiktighetens stockankare varit en självklar del av museiparken. Men inte ens ikoner står oberörda för väder och vind - åren började ta ut sin rätt. Efter en omfattande renovering med en hel del problemlösning är nu ankaret åter på sin plats. Låt oss kika närmare på hur det har gått till.

Först och främst en liten presentation: Linjeskeppet Försiktigheten ritades av 1700-talets stora skeppsbyggmästaren Fredrik Henrik af Chapman och sjösattes 1784. Af Chapman ligger också bakom stockankarets konstruktion där överändans tvärslå (stocken) såg till att ankaret vände sig rätt på sjöbottnen. Det är drygt fem meter långt och bredden mellan flyna är tre meter, med en imponerande totalvikt om fyra ton. Det var också dessa dimensioner som visade sig vara det mest utmanande för Linjon Group AB som utfört restaureringen.

- Det här har varit ett fantastiskt uppdrag att få ta sig an, men jag tror ingen av oss riktigt räknade med hur utmanande det skulle vara logistiskt. Stockarna är fem meter långa och väger 300 kilo styck. Det går inte att rubba dem på egen hand. Det var väldigt tunga ämnen, säger Erik Tidman, vd på Linjon Group.

Järnet som i sin tur väger ungefär tre ton har renoverats på plats. Först har järnet borstats rent från rost med rondell och därefter slipats.  Stockarna var allt för mörkna för att kunna räddas och har istället ersatts med nya som impregnerats på traditionellt, miljövänligt, sätt.

- Vi har sågat till två nya stockhalvor av ek som sedan impregnerats med linolja som hettats upp till 130 °C.  Ändträet fick fyra strykningar, resten två. Det har gått för lång tid för att vi ska kunna svara på om det var behandlat sedan innan, men om det var det var det garanterat med linolja, berättar Erik.

Montering av stockarna

Det mest kritiska momentet var resningen. Regnet strilade ner när dagen kom för det stora kranbilslyftet – en stock i taget.

- Monteringen mot järnet skedde med hjälp av knektar och spännband. Turligt nog blev halvorna närmast identiska och passade. Det var ett av orosmomenten. 

Allt gick som det skulle, stockankaret är på plats. Träet i en betydligt gulare nyans, men som snart kommer ett gråna till vad vi är vana vid att se.

Restaureringen har möjliggjorts av stöd från vänföreningen.

 

Omslagsbild för Klart skepp!

Årsmöte och boklansering

Tisdag den 31 maj 2022, kl. 18

Årsmöte i Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm (Sjöhistoriskas vänner). Sedvanliga årsmötesförhandlingar, därefter lanseras årsboken Klart skepp! Svenska flottan i krig och fred under 500 år. Skribenten Patrik Oksanen är på plats och föredrar sitt kapitel "Osäkert väder, evigt hav - strategiska betraktelser om vår tid"
När kapitlet till årsboken lämnades in var kriget i Ukraina ännu nästan en månad bort. Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld, ledamot av Kungliga Örlogsmannasällskapet och Kungliga Krigsvetenskapsakademien, ger här en bakgrund till den säkerhetspolitiska kris Europa är inne i och lyfter marina perspektiv på svensk säkerhet idag och kommande årtionden.    

Under kvällen har du som redan beställt och förbetalt boken Vår marin 500 år möjlighet att hämta ut sitt exemplar på museet. Årsboken Klart Skepp! finns tillgänglig för uthämtning från kl. 17.00.

Mer information om årsboken hittar du här.

 

Medlemsresa_Karlskrona

Marinen 500 år - medlemsresa

12-14 augusti 2022

Följ med till Karlskrona och delta i firandet av Marinen 500 år. Vi reser från Stockholm i ett av Järnvägsmuseets historiska tåg. Upplev flärden från 1950-talet i ett välbevarat 1:a klasståg - med restaurangvagn, cafévagn och biovagn i vilken fyra föredrag kommer att hållas.
Utforska Karlskrona, Marinmuseum och besök basen under deras firande (om världsläget tillåter). 

Inbjudan skickas med e-post till medlemmarna. Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se.

 

Medlemsresa

13 - 16 september 2022 
eller
20-23 september 2022 

Höstens medlemsresa har ett så pass lockande program att vi sett behovet av att erbjuda ett till datum för de som inte fick plats vid det första tillfället. (Har ni redan bokat plats vid första tillfället så finns det möjlighet att byta datum om ni så önskar, eftersom kölista finns även till första tillfället). 

I år tar vi en rundtur till Glasgow, Belfast och Dublin! Vi bor på Grand Central Glasgow, 4**** och Maldron Hotel Belfast City 4****. Pris 10 895 kr.
Det blir en händelserik resa. Flyget går från Arlanda - Edinburgh och sedan Dublin - Arlanda. I priset ingår flyget, färja Cairnryan - Belfast och en modern helturistbuss för alla lokala transporter. Det blir tre övernattningar i delat dubbelrum, inkl frukost. Tre gemensamma måltider inkl dryck (välkomstmiddag dag 1, lunch ombord på färjan dag 2, middag i Belfast dag 3. Vi får guidat besök på Riverside Museum i Glasgow och vi besöker Titanic-museet i Belfast. Visning av hamnen i Belfast inklusive besök på Heritage Room, SS Nomadic, Titanic Slipways, The Great Light, Titanic Dock & Pumphouse och HMS Caroline. Sedan blir det även visning på The Irish Emigration Museum i Dublin. Erfaren reseledare från BK Travel Solutions medföljer. Tillkommer flygskatter enligt dagspris vid biljettering (ca SEK 350 kr) och ev enkelrum (SEK 2 100 kr, i Glasgow och Belfast).

För närmare program kontakta Niklas Nilsson på BK Travel Solutions, telefonnummer 040-60 60 226 eller info@bktravelsolutions.se

 

Bakom kulisserna - Samlingarnas bakgrund

Måndagen den 21 november

Sjöhistoriska anordnar en exklusiv kväll för våra medlemmar på ett i övrigt stängt museum. Vi får en djupare inblick i hur samlingarna har kommit till och hur insamlingen sker idag. Vi besöker bland annat modellverkstaden, tavelmagasinet och arkivet.