Omslagsbild för årsboken "Klart skepp! Svenska flottan i krig och fred under 500 år".

Årsmöte och boklansering

Tisdag den 31 maj 2022, kl. 18

Årsmöte i Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm (Sjöhistoriskas vänner). Sedvanliga årsmötesförhandlingar, därefter lanseras årsboken Klart skepp! Svenska flottan i krig och fred under 500 år. Skribenten Patrik Oksanen är på plats och föredrar sitt kapitel "Osäkert väder, evigt hav - strategiska betraktelser om vår tid"
När kapitlet till årsboken lämnades in var kriget i Ukraina ännu nästan en månad bort. Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld, ledamot av Kungliga Örlogsmannasällskapet och Kungliga Krigsvetenskapsakademien, ger här en bakgrund till den säkerhetspolitiska kris Europa är inne i och lyfter marina perspektiv på svensk säkerhet idag och kommande årtionden.    

Under kvällen har du som redan beställt och förbetalt boken Vår marin 500 år möjlighet att hämta ut sitt exemplar på museet. Årsboken Klart Skepp! finns tillgänglig för uthämtning från kl. 17.00.

Mer information om årsboken hittar du här.

 

Medlemsresa_Karlskrona

Marinen 500 år - medlemsresa

12-14 augusti 2022

Följ med till Karlskrona och delta i firandet av Marinen 500 år. Vi reser från Stockholm i ett av Järnvägsmuseets historiska tåg. Upplev flärden från 1950-talet i ett välbevarat 1:a klasståg - med restaurangvagn, cafévagn och biovagn i vilken fyra föredrag kommer att hållas.
Utforska Karlskrona, Marinmuseum och besök basen under deras firande (om världsläget tillåter). 

Inbjudan skickas med e-post till medlemmarna. Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se.

 

Medlemsresa

13 - 16 september 2022 
eller
20-23 september 2022 

Höstens medlemsresa har ett så pass lockande program att vi sett behovet av att erbjuda ett till datum för de som inte fick plats vid det första tillfället. (Har ni redan bokat plats vid första tillfället så finns det möjlighet att byta datum om ni så önskar, eftersom kölista finns även till första tillfället). 

I år tar vi en rundtur till Glasgow, Belfast och Dublin! Vi bor på Grand Central Glasgow, 4**** och Maldron Hotel Belfast City 4****. Pris 10 895 kr.
Det blir en händelserik resa. Flyget går från Arlanda - Edinburgh och sedan Dublin - Arlanda. I priset ingår flyget, färja Cairnryan - Belfast och en modern helturistbuss för alla lokala transporter. Det blir tre övernattningar i delat dubbelrum, inkl frukost. Tre gemensamma måltider inkl dryck (välkomstmiddag dag 1, lunch ombord på färjan dag 2, middag i Belfast dag 3. Vi får guidat besök på Riverside Museum i Glasgow och vi besöker Titanic-museet i Belfast. Visning av hamnen i Belfast inklusive besök på Heritage Room, SS Nomadic, Titanic Slipways, The Great Light, Titanic Dock & Pumphouse och HMS Caroline. Sedan blir det även visning på The Irish Emigration Museum i Dublin. Erfaren reseledare från BK Travel Solutions medföljer. Tillkommer flygskatter enligt dagspris vid biljettering (ca SEK 350 kr) och ev enkelrum (SEK 2 100 kr, i Glasgow och Belfast).

För närmare program kontakta Niklas Nilsson på BK Travel Solutions, telefonnummer 040-60 60 226 eller info@bktravelsolutions.se

 

Bakom kulisserna

Måndagen den 21 november

Specialvisningar bakom kulisserna på Sjöhistoriska museet, medan det är stängt för allmänheten. Program kommer under våren.