Sjörövare har funnits lika länge som människor rest över haven. Här kan du bland annat läsa om hur sjöröveri fungerar och om sjörövare i Östersjön.

Vad är en sjörövare? Jo, en sjörövare är en sjöman som lever på att ta saker och ibland människor från andra fartyg. Ibland tar han hela fartyget. Att ta hela fartyget kallas för att kapa ett fartyg. Men, tänker du, det får han väl inte? Nej, det får han inte! Men somliga gjorde (och gör ännu idag) det ändå.

Var och när fanns sjörövare?

Sjörövare har funnits på alla världens hav och i alla tider. Det förekommer sjöröveri än i dag. Sjörövare var ofta fattiga och det var sällan som dom blev rika. Ofta gjorde dom av med pengarna på sprit, spel och kvinnor.

Banditer

Verklighetens sjörövare var mördare och banditer och för de vanliga sjömännen ombord på handelsskeppen var mötet med ett sjörövarskepp det värsta man kunde råka ut för. Ibland kunde stora sjörövarflottor anfalla hela städer.

Hur rövade sjörövare?

Sjörövare var mycket duktiga sjömän. När de anföll hade de ofta en ganska liten, men snabb båt, som de anföll med i gryningen eller i skymningen när det fortfarande var ganska mörkt. Så äntrade de (= klättrade ombord) på ett större skepp som de trodde hade fin last som de kunde stjäla och sedan sälja. Lasten behövde inte vara guld och ädelstenar. Salt, fisk eller annat kunde man också tjäna pengar på.

Strid eller inte?

När sjörövarna kom ombord på ett fartyg kunde de fråga besättningen om de gav sig frivilligt. Svarade de "ja" så blev de antingen själva sjörövare eller så sattes de i en mindre båt (kanske i den sjörövarna kom med) och fick klara sig bäst de kunde. Svarade de "nej" blev det strid.