Barn som seglar i sex stycken optimistjollar. Fem vita segel och ett rosa och blått.

Sjöhistoriska arrangerar varje sommar seglarskola som vänder sig till barn mellan 8 och 14 år. Vi har både nybörjarkurser och fortsättningkurser. Läs infomationsmaterialet om kurser och bokningsvillkor. Barn till medlemmar i museets vänförening har 10% rabatt på kursavgiften.

Seglarskolan vid Sjöhistoriska museet

I över 50 år har vi på ett lekfullt sätt utbildat tusentals barn och ungdomar i segling och sjövett. Seglarskolan håller till utanför museet, på Djurgårdsbrunnsvikens trygga vatten, och där lär våra erfarna instruktörer ut seglingens grunder med hjälp av 30 välskötta optimistjollar. 

Välkommen tillbaka våren 2021!

Kursinformation

Under nybörjarkurserna lär vi oss seglingens grunder; sjövett, regler, knopar och hur man tar hand om sin båt. Barnen får både lära sig grunderna i segling och prova på själva. Undervisningen sker utomhus men vid sämre väder kan vi gå in i museet.

fortsättningskurserna har vi en snabb repetition av grundkursen och går sedan in på väjningsregler, lär oss segla i triangelbanor, fler knopar och provar på kappsegling. Liksom under nybörjarkursen pågår all undervisning utomhus men vid sämre väder kan museet användas om undervisningslokal. För att få mest ut av fortsättningskursen ska man vara bekväm med att segla själv. Om man har gått nybörjarkursen ett år men känner sig osäker kan det därför vara bra att gå nybörjarkursen ett år till. Gruppindelningen görs för barnens bästa och kan ändras under veckan av instruktörerna i samråd med barnet för att det ska bli så bra som möjligt.

Observera att barnen seglar själva i båtarna och måste kunna simma minst 100 meter. Detta gäller båda kursnivåerna.

Kontakt

Har du frågor om Sjöhistoriskas seglarskola är du välkommen att skicka ett mejl!