När den Sovjetiska Röda armén åter närmade sig Tallinn 1944 blev det bråttom. Familjen Zastrov bestämde sig snabbt att försöka fly till Sverige. Mare Zastrov, 9 år skred dagbok. Detta är hennes berättelse.

Mare Zastrovs dagbok 8 september till 6 oktober 1944 ( 5 min svenska)

Mare Zastrovs dagbok 8 september - 6 oktober 1944 (svenska)

8 september 1944

”Pappa kom för att hämta oss i Ottepää men mormor och morfar ville inte följa med. Mamma reste till Haapsalu för att leta efter en möjlighet att komma väster ut. Kanske kunde vi resa med en båt.”

19 september 1944

”Det var så varmt i september både jag och Tiiu kunde gå barbenta. Tolli lämnade tillbaka en spann. Hon och hennes mamma åkte till Tyskland den dagen. Vi åkta dagen efter till Haapsalu.”

21 september 1944

”Vi letade efter en båt som kunde ta oss väster ut. I varje gathörn fanns soldater.”

23 september 1944 – på Holmen Hannikatsi

I går kom vi hit från Haapsalu. Där var vi i två nätter och en dag. Det var spänning i luften. Tyskarna gick omkring med skjutvapen. Båtturen hit var väldigt jobbig. Kusin Ester och mamma var sjösjuka och det blev motorstopp. Vi stod still i 15 minuter och sen kom vi igång. Resan tog 6 timmar. Idag gick vi på upptäcktsfärd på holmen, vi hittade ganska många åkerbär. Till middag fick vi fisk. Efteråt gick vi och tittade på kvarnen. Det går höga vågor på sjön. Vi får sova i ladan i natt. Det kom många nya hit.

24 september 1944 – på Holmen Hannikatsi

Nu bor vi i ladan och jag skriver i ladan. Det går inte så bra att skriva för kusin Ester knuffas. Hon skall egentligen vakta våra saker, men hon går omkring. Vi har en bra möjlighet att åka vidare!

30 september 1944 – På en militäförläggning i svenska skärgården

Den 29 september åkte vi från Hanikatsi med en motorbåt. Möjligheten med ett större fartyg blev inte av – det hade åkt och vi blev ensamma kvar.

Vi åkte ungefär 20 mil innan det blev motorstopp. Hamnade rätt nära en holme där svenskarna hade utpost. Svenskarna var mycket vänliga. De bjöd oss på varm choklad och marmeladsmörgås. Motorn lagades och vi åkte vidare till en en annan ö där marinen hade baracker. Där fick vi var sin chokladkaka och fyra äpplen. Var och en fick fyra äpplen. Vi fick bröd med smör, kaffe med tre bitar socker.

1 oktober – På en militäförläggning i svenska skärgården

I natt gick det bra att sova. Idag skriver jag klockan halv sex på morgonen. En liten pojke väckte oss i natt med sin gråt. I går kväll fick vi korv med potatis och limpa och marmeladsoppa. I morse fick vi blodpudding med lingonsylt, chopkald och smörgås. Till middag fick vi kål, potatis och lammkött. Till efterätt var det saftsoppa, äpple. I morgon åker vi till nästa läger. Idag fick vi ingen chokladkaka.

4 oktober 1944 - I karantän någon stans i Stockholm

I går morse anlände vi till Stockholm. Vi fick bastu och träffa en läkare. Det tog 5 timmar. Läkaren undersökte oss i bastun, tog TBC – prover i hals och näsa.

Gatorna är så ljusa i Stockholm att det gör ont i ögonen. I skyltfönstren finns chokladkakor och äpplen i mängder. Ett fönster var fullt med dockor uppställda i storleksordning. Skor strumpor och kläder, mer såg jag inte genom bussfönstret. Idag fick vi två äpplen och en chokladkaka. I går åt vi korv, potatis och äppelkompott. Vi måste nog stanna i karantän några veckor. Pappa är inte med oss. Han missade vår buss.

6 oktober 1944 – I karantän någon stans i Stockholm

Idag fick vi wienerkorv, sill och potatis och kräm till efterrätt. I dag lärde jag mig siffrorna 1-20 på svenska. Inga flera nyheter.