Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Besläktade keramikflaskor

 

Två flaskor av keramik från två olika platser i Stockholms skärgård. Den ena från vattnet kring Dalarö i södra skärgården, den andra funnen i Djurhamn längre norrut, utanför Djurö på Värmdö. De är väldigt lika i form och storlek och bär båda väldigt liknande märkning framtill. Utan att vara keramikexpert tycker jag inte att de är  tillverkade av rödgods, den inhemska leran vi använde till fat och kärl under 1600-tal. Är de importerade?

Spännande, det här vill jag ju forska mer i! Den från Djurhamn har tjockare glasyr, den från Dalaröområdet är även den glaserad, men har en tunnare eller en mer nött glasyr. Märkningen består av ett likarmat kors ritat med dubbla streck i en ring. I de nedre fälten står till vänster en bokstav jag inte kan tyda på någon av flaskorna (O? C? G?), medan det till höger står ett tydligt T. Runt ringen har en tjock blå ring målats.

Flaskan från Dalaröområdet bjuder på tillägg: två koncentriska cirklar, varav korset i den inre. Mellan cirklarna några oläsliga bokstäver som omger korset… S..S..? Under alltihop står bokstäverna HS.

Någon som snöat in på keramik och tillverkningsorter från 1600-1700-tal och kan ge en ledtråd innan jag själv hunnit börja söka i litteratur?