Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Lars Lerins Matroser till Sjöhistoriskas samlingar

En grupp matroser står tillsammans vid vattnet. De står samlade, med händerna på ryggen som om de väntar på något. Några måsar skränar ovanför dem. Genom ett kraftigt ljus från himlen blir fartyget tydligt. Håller det på att lämna hamnen? Matroserna riktar sina blickar åt ett annat håll. Är de förväntansfulla eller vemodiga över att vara iland? Kanske dystra för eller lättade över att snart ge sig av till sjöss igen?

blobid35.jpg

Ett nytt konstverk har seglat in i våra samlingar: Lars Lerins Matroser. Tack vare museets vänförening Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm (FSSS) har vi kunnat berika vår konstsamling med en modern marinmålning av en stor samtida konstnär. Matroser ingår i en serie om fyra verk som Lars Lerin skapade inför en utställning på Göteborgs stadsmuseum i samband med HBTQ-festivalen i Göteborg 2011. Utställningen gick under namnet Akterseglare och samtliga av Lerins verk hade maritima motiv som matroser och fartyg. Lars Lerin (f. 1954) räknas som en av Nordens allra främsta akvarellister. Karaktäristiskt är hans sätt att skildra ljuset, som på ett nästan magiskt vis lyser upp verken inifrån.

blobid36.jpg

Vi tackar vår vänförening FSSS för att ni köpte in målningen och generöst skänkte den till våra samlingar! 

blobid37.jpg

Museet har en fin konstsamling med målningar, motiv och konstnärer från olika tider. Upptäck dem genom att söka i våra samlingar på DigitaltMuseum:

Konst i Sjöhistoriska museets samling (extern länk)

Ida Sixtensson, enhetschef