Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Sjötorps varv

Nyligen fick jag mejl från en kvinna som under sommaren hade besökt Sjötorps varv. Under besöket...

Nyligen fick jag mejl från en kvinna som under sommaren hade besökt Sjötorps varv. Under besöket hade hon börjat tänka på sin farfar som en gång i tiden ägt en ångare på Dalslands kanal som byggts just i Sjötorp. Hon undrade om det möjligen fanns ritningar på ångaren i Sjöhistoriska museets arkiv.

Vi har faktiskt en ganska stor samling med ritningar från Sjötorp. Även några på Dalslands kanalångaren som efterfrågades, men bara linjeritningen. Det finns andra ritningar som ger en bättre bild av hur kanalfartygen kunde se ut. Här är till exempel en ångare för fart på Strömsholms kanal från 1925.

Kanalångare

Det är en särskild historia med hur ritningarna från Sjötorp hamnade på Sjöhistoriska. När varvet lades ner 1976 skingrades mycket av föremål och handlingar. Stora mängder originalritningar slängdes i en container. Men en tidigare anställd på varvet, Ingemar Ramberg, såg ritningarna ligga där, plockade upp dem och tog med dem hem. Flera år senare skänkte han samlingen till museets arkiv. I samband med det fick jag som ganska nyanställd tillsammans med en kollega möjlighet att åka dig och intervjua honom om hans tid på varvet. Även intervjun finns nu i arkivet. 

Modell av lastfartyg

Här en modell av Baltica, ett av fartygen som byggdes på Sjötorps varv. Modellen är tillverkad av museets modellbyggare Stefan Bruhn och Jan Claesson som använde ritningar i arkivet när de tillverkade modellen.