Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

I båthallens mörka hörn

   På övervåningen i Sjöhistoriska museets Båthall 2 finns längst in till höger två...

  

På övervåningen i Sjöhistoriska museets Båthall 2 finns längst in till höger två svarta båtformar. Det är skrovformen och däcksformen till Maxi 77, en av 1970-talets verkliga storsäljare. Formarna samlades in till Sjöhistoriska museets utställning "Båtliv" som invigdes 1999 (om jag inte minns fel). Utställningen tog avstamp i det sena 1800-talet och presenterade Svensk båtsport under 100 år. Formen till Pelle Petterssons mest uppskattade konstruktion fick representera 70-talet i "Båtlivsutställningen".

Det var under detta decennium som den glasfiberarmerade plasten gjorde båtägande möjligt för den växande medelklassen. De tre storsäljarna var Pelle Ps Maxi 77, Brohälls Albin Vega och Sundéns IF. Dessa tre tillverkades industriellt i flera tusen exemplar och marknadsfördes som rejäla familjebåtar, vilket de också var.

För båtköpare med tummen på rätt ställe och gott om tid fanns också möjlighet till halvfabrikat. Man kunde köpa ett färdigt skrov med en omonterad inredning eller kanske den seglingssugne hyrde formar och plastade själv. Det fanns ett otal varianter av båtköp under det framtidsoptimistiska 70-talet. Många gånger hyrdes en lokal av flera personer som gick ihop och hyrde formar för att bygga sig varsin båt. Efterfrågan på båtbyggarlokaler var stor och man fick ta vad som fanns tillgängligt. Tillverkning av plastbåtar kräver torra och ventilerade lokaler och det var inte alla byggplatser som uppfyllde kraven. Fukt kunde plastas in i skrovet och efter några år drabbades båten av "böldpest" om man hade otur.

På den tiden hade man inte heller den bästa kollen på arbetsmiljön, särskilt inte när bygget skedde i privat regi. Att arbeta i skyddskläder och med skyddsmask gjorde jobbet tungt och besvärligt och de båtbyggare som ändå försökte tänka på hälsan sågs ofta som veklingar.

Maxi 77 byggdes professionellt och inte som amatörbyggen och formarna i Båthall 2 är goda representanter för 1970-talets positiva framåtanda inom båtbranschen. Trots att de svarta formarna i Båthallen tar bort ljus från fönstren och kan uppfattas som stora och skrymmande är de goda exempel på 1970-talets båtboom.

Form till Maxi 77