Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Modellördag på Sjöhistoriska

Foto Jan Claesson

Efter några års uppehåll har vi gjort slag i saken och återigen anordnat en uppskattad modelldag! Det hela gick av stapeln lördagen den 9 februari och här visade modellbyggarföreningar sina modellbyggen. Här fanns allt tänkbart att titta på och ställa frågor om. Utställarna har använt trä, metall och plast. Även en del radiostyrt syntes längs borden, liksom fungerande ångmaskiner! Flaskskepp och allmoge var väl representerat. Plastmodellbyggarna IPMS (International Plastic Modellers Society) var några av de som var på plats med sina fina byggen.

En av mina favoriter var en radiostyrd modell av Waxholmsbolaget S/S Storskär. Modellen är byggd i Estland på beställning av Harry Berlin och har små lysande lampor både på däck och i salonger. Givetvis lyser lanternorna i rött, grönt och vitt. Modellen är dessutom öppningsbar, det vill säga man kan lyfta av båtdäcket/taket och övre däck ända ner till försalongen. Jag har själv jobbat som matros ombord ett kort tag 1989 och känner väl igen inredningen.

 

S/S Storskär och inredning.

En fin modell av S/S Saxaren var utställd, en annan var S/S Djurgården 4, byggd av Bertil Åkesson.

S/S Saxaren

Vi två modellbyggare från museet ställde ut en modell av fyrskeppet Grundkallen, en modell som vi nyligen fick tillbaka efter att ha varit utlånad till Västerbottens museum i några decennier (!). Lite dammig och i trasigt skick. Modellverkstaden får lite jobb med skeppet.

Och om besökarna då? Inte bara äldre gentlemän, även en hel del barn i alla åldrar. Många frågor ställdes om allt möjligt, till exempel en fråga jag minns speciellt:

- Hur gör man vatten?

  

Foto: Jan Claesson