Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

På gång i modellverkstaden

Modellbyggarverkstad Foto Susanna Allesson Nyberg

Bland museets cirka 1500 modeller är det flera som behöver lite extra omvårdnad och restaurering. De mest efterfrågade, utställda och utlånade modellerna tenderar att alltid befinnas i toppskick, medan andra lever länge i våra gömmor och hamnar lätt på andra plats. Men turen kommer även till dem! Just nu är det till exempel en Johnssonmodell som fått tillfälle att se dagens ljus och bli rejält ompysslad. Modellen utgör  "Förslag till passagerarefartyg för linjen till California (Nordpacificlinjen) för Rederiaktiebolaget Nordstiernan, Stockholm". Fartyget har alltså inget namn och avbildar inget specifikt fartyg. Fartygslängden skulle vara drygt 152 meter och bredden närmare 20. Hon skulle rymma 62 passagerare i 1:a klass och 56 i turistklass och bära 8400 ton last.

Den här modellen har aldrig varit utställd och var dessutom trasig redan när vi fick den för länge sedan. Nu skulle den byta magasin och det känns tråkigt att skicka iväg den trasig. Därför får den ta en sväng om modellverkstaden i museet. Modellen var både smutsig och rejält trasig. Tack och lov är färgskiktet intakt, sånär som på några krackeleringar. Restaureringen har bestått av rengöring, fäste av lösa delar och nytillverkning av delar som saknades.

Foto Susanna Allesson Nyberg        Foto Susanna Allesson Nyberg

Nytillverkad pållare och nytillverkad ankarkätting.

Nu är alla lösa delar fastlimmade. Relingslister som framför allt i aktern var trasiga och intryckta är nu upprätade, skarvade och lagade.

Fartygets hela rigg var så torr och spröd att linor gick av vid minsta vibration. Nu är så gott som all vant och löpande rigg utbytt.

Modellen är nu hel, ren och komplett och det är bara att ge sig i kast med nästa modell i behov av omvårdnad!

 

Foto Susanna Allesson Nyberg