Sjöhistoriska har stängt tills vidare på grund av coronaviruset.

Samlarna

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Lång tung stång

  Ser ni de långa rören bakom Beatrice? De är omkring 9 meter långa och så tunga...

 


  observationsdelar Foto Susanna Allesson Nyberg


Ser ni de långa rören bakom galjonbilden? De är omkring 9 meter långa och så tunga att de inte går att rubba utan hjälp av en kranbil. 3 periskop från AGA  ligger i ett ställ i ett av våra magasin. Ett fjärde är utlånat på lång tid till Malmö museer. Där är det roligt nog installerat efter konstens alla regler utanför ubåten U3.


Foto Susanna Allesson Nyberg

Detta är ett periskop för ubåtar av typen Sjöormen, sjösatta 1967-68. Det är ett observationsperiskop, det vill säga ljusstarkare, har en större öppning och därmed ett vidare synfält än de mindre anfallsperiskopen. Man kan också tilta toppen något mer, till exempel rakt upp. Dessa periskop är utrustade med periskophydrostat, som fiffigt nog gör att periskopet ständigt befinner sig på samma höjd över vattenytan. Inga vågor eller svall sköljer över toppen och hindrar sikten. I en låda ligger även diverse tillbehör, såsom en binokulärtillsats (för att se med båda ögonen), en avståndsmätare och ett skydd till själva okularet.
Förebilden var ett tyskt periskop som man förbättrade och anpassade. En av dem som arbetade med själva toppen, hydrostaten, vinkelgivaren och binokulartillsatsen hette Arne Allesson. Och visst är denne ingenjör far till en viss museiintendent...